Op [de] weg !

In de pers...


Bron: Gazet van Antwerpen - 12 november 1999

Fietstraject langs scholen leert kinderen gevaar zien

De Mortselse Milieu Adviesraad kreeg woensdag de prijs van het fonds Dominique De Graeve voor zijn project Op (de) Weg!. Het project wil schoolkinderen verkeersopvoeding geven op een parcours langsheen alle Mortselse basisscholen. Dominique De Graeve is een jongen die op weg naar school omkwam bij een verkeersongeval. Zijn ouders richtten daarom het naar hun zoon genoemde fonds op dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Mortsel - Mark Cassimon

Het fonds wil projecten belonen voor veiliger verkeer naar school, vooral als bij die initiatieven verschillende partijen betrokken worden (ouders, kinderen, lokale overheid, schooldirecties). Het fonds gaat elk jaar in een andere provincie op zoek naar zulke projecten. In 1999 was Antwerpen aan de beurt. Er werden 14 voorstellen ingediend en dat van de Mortselse Milieu Advies Raad werd bekroond.

Voor Op [de] Weg! stippelde de milieuraad in samenwerking met de politie, het gemeentebestuur en de directies van de basisscholen een parcours uit langs al die scholen. De leerlingen kunnen dat traject onder begeleiding van een politieagent fietsen. Een brochure met didactische foto's helpt de leerlingen om gevaar te herkennen. Zo leren ze waar ze auto's voorrang moeten geven, waar ze beter afstappen etc. Het project draait momenteel proef en van de brochure is er een voorlopige versie. Bedoeling is dat de leerlingen achteraf individueel de tocht ook nog eens maken met hun ouders. Daarvoor wordt een tweede brochure gemaakt, met vragen. De leerkracht verbetert de antwoorden en die kunnen thuis besproken worden. Kinderen die een goede test afleggen, krijgen een reflecterend jasje.

Show

Die jasjes werden woensdag geshowd door zo'n twintig leerlingen uit het gemeentelijk basisonderwijs die daarvoor hun vrije middag opofferden. Daarvoor hadden ze nog een deel van het traject afgelegd met leerkrachten en twee agenten. De voorzitter van het fonds Dorninique De Graeve, profesor em. Robert Senelle loofde vooral de samenwerking tussen de verschillende actoren en het feit dat het project de komende jaren moeiteloos kan worden herhaald.

Ook directeur Peter Lahousse van de Guido Gezelle- en Lieven Gevaertschool prees het project. Hij hoopte dat er ook fietsbehendigheidsproeven komen. Tenslotte gaf Dominique Allard, directeur bij de Koning Boudewijnstichting, een medaille en een cheque van 160.000 frank aan Ivo Iven van de milieuraad.


Bron: Het Nieuwsblad - 13 november 1999

Mortsel leert scholieren veilig fietsen

Project Op [de] Weg bekroond met prijs Fonds Dominique De graeve

MORTSEL

Namens de Mortselse Milieu Adviesraad mocht voorzitter Ivo Ivens woensdagmiddag de prijs van 160.000 frank plus medaille in ontvangst nemen van Fonds Dominique De Graeve voor het project Op (de) Weg, dat beoogt scholieren verkeersopvoeding te geven via een achtvonnig fietstraject langs alle Mortselse basisscholen. Dat bekroonde initiatief krijgt verbazingwekkend genoeg weinig weerklank bij de basisscholen van het vrije net. Een twintigtal scholieren van de gemeentelijke basisschool had z'n vrije namiddag opgeofferd om de prijsuitreiking bij te wonen.

De ouders van Dominique De Graeve stichtte een fonds om projecten voor verkeersopvoeding van scholieren financieel te steunen, nadat hun zoontje in een verkeersongeval nabij zijn school het leven had gelaten. Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Jaarlijk beoordeelt eenjury de projecten, die om beurten door gemeenten uit één provincie worden ingediend. Uit de veertien Antwerpse dossiers werd het Mortselse Qp [de] Weg! uitgekozen als het beste. De Milieu Adviesraad van Mortsel heeft begin dit jaar het initiatief genomen een verkeersopvoeding te organiseren voor de Mortselse scholieren van vooral het vijfde leerjaar. De raad kreeg vanaf de eerste seconde de absolute medewerking van de politie, gemeentelijke overheid, directies van het GTI, de Guido Geze le- en Lieven Gevaertschool, en va de O.-L.-V.-school Edegem, afdeling Mortsel. Directies van andere vrije basisscholen werden ook uitgenodigd, maar lieten het afweten. Gezamenlijk werd een parcours uitgestippeld langs alle Mortselse basisscholen. Op z'n minst eenmaal per jaar kan elke vijfde leerjaar van elke basisschool in het raam van de lessen Verkeersopvoeding vragen om dat parcours onder begeleiding van een politieagent te voet of per fiets af te leggen.

Vooraf krijgen de scholieren een handleiding met foto's, die hen moet helpen gevaarlijke situaties te her-kennen. Die brochure is overigens nog in de maak. De kinderen moeten het traject dan ook nog eens afleggen met hun ouders. Daarvoor wordt nog een tweede brochure geschreven, met vragen die door de leerkracht gecorrigeerd worden. De schoolgangers die de proef met succes afleggen, krijgen een diploma en een oranje reflecterend vestje.

Professor emeritus Robert Senelle, voorzitter van Fonds De Graeve, noemde Op [de] Weg! een originele, creatieve en ongewone benadering van het probleem om kinderen er ouders een ander gedrag aan te leren in het verkeer. Volgens hem is het Mortselse project uniek, in de zin dat het moeiteloos elk jaar herhaald kan worden en het concept niet tot Mortsel beperkt hoeft te blijven. Hij loofde de manier waarop scholen politie en gemeentelijke overheid samengewerkt hebben om verkeersopvoeding in de praktijk om te zetten.

Voorzitter Ivo Ivens van de Mortselse Milieu Adviesraad was zicht baar gelukkig met de prijs van 160.000 frank en medaille, maar heel wat minder met de gebrekkig belangstelling van de directies van de vrije basisscholen. "Het lijkt wel alsof die mensen minder belang hechten aan de veiligheid van hun schoolgangers." (REA)


Bron: Het Laatste Nieuws - 13 november 1999

Milieu Adviesraad wint prijs voor beste veiligheidsproject

Verkeerslessen in de stad, niet op de schoolbanken

De Milieu Adviesraad van Mortsel heeft de jaarlijkse prijs van het fonds Dominique De Graeve gewonnen met het project "Op [de] weg!". De prijs is 160.000 frank waard.

Het fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, verleent sinds '95 financiële ondersteuning aan initiatieven ter verbetering van de verkeersveiligheid op weg naar school Met "Op [de] weg" wil men de Mortselse schoolkinderen vertrouwd maken met verschillende gevaarlijke verkeerssituaties.

Seppe SLAETS

"Op [de] weg!" bestaat uit twee delen en richt zich voornamelijk naar leerlingen van het vijfde leerjaar.

In een eerste fase leggen ze aan de hand van een uitgewerkte brochure en onder politiebegeleiding het traject af, om dit nadien met de leerkracht nog een aantal keren over te doen.

De tweede fase richt zich naar de ouders. Zij kunnen met hun kinderen de route afleggen, terwijl ze een quiz invullen. Wie de vragen goed oplost, krijgt een reflecterend jasje.

Momenteel wordt er aan de brochure gewerkt, zodat het project in 2000 kan starten.

"Wij kennen de prijs aan de Mortselse Milieu Adviesraad toe omwille van de originele aanpak van de problematiek", Zei professor Robert Senelle, voorzitter van het bestuurscomité van het fonds. "Dit is werkelijk praktijkgerichte verkeersopvoeding die zonder probleem jaarlijks kan herhaald worden. Bovendien wordt iedereen erbij betrokken: de kinderen, ouders, leerkrachten en politie."

Peter Lahousse, directeur van de Guido Gezelleschool die mee aan de basis lag van het project, had nogal wat kritiek op de verkeerssituatie in Mortsel. "Zolang zelfs de infrastructuur op zich gevaar oplevert, kunnen we fietsverkeer eigenlijk niet aanmoedigen... Maar we hopen dat het in de toekomst zal beteren."


bron: De Streekkrant - 11 november 1999

Prijs voor Mortselse Milieu Advies Raad

Met zijn project 'Op (de) weg!' kaapt de Milieu Advies Raad Mortsel de prijs weg van het Fonds Dominique De Graeve.

Dit fonds verleent sinds 1995 financiële ondersteuning aan initiatieven die bijdragen tot de verbetering van de verkeersveiligheid voor kinderen op weg naar school.

Dit jaar was de projectoproep naar gemeenten en scholen uit de provincie Antwerpen gericht.

Het Fonds Dominique De Graeve wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.


Persmededeling Fonds Dominique De Graeve - 10 november 1999

Fonds Dominique De Graeve

BEHEERD DOOR DE KONING BOUDEWIINSTICHTING

PERSMEDEDELING

10 november 1999

OFFICIELE BEKENDMAKING VAN DE LAUREAAT 1999

Het Fonds Dominique DE GRAEVE is in 1994 opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting en wordt door haar beheerd. Het Fonds beoogt een bijdrage te leveren tot het verbeteren van de veiligheid van kinderen op de weg naar school, en steunt concrete projecten die in die zin zijn ontwikkeld. Het Fonds wenst initiatieven te stimuleren waarbij sprake is van deelname en betrokkenheid van de verschillende actoren in een partnership tussen ouders, kinderen, schooldirecties of gemeentebesturen.

Om zijn financiële steunverlening zo evenwichtig mogelijk te verdelen, richt het Fonds elk jaar een projectoproep tot een andere provincie. In 1999 heeft het Bestuurscomité van het Fonds de provincie Antwerpen gekozen.

Het is in deze context dat het Bestuurscomité de Milieu Advies Raad Mortsel heeft geselecteerd als laureaat 1999 voor zijn project "OP [DE] WEG !". Het Bestuurscomité van het Fonds heeft beslist een bedrag van 160.000 BF toe te kennen aan de laureaat 1999, omwille van het innoverend karakter en de originaliteit van de aanpak van de problematiek van de veiligheid op de weg naar school. De Milieu Advies Raad Mortsel wil door middel van een uitgestippeld parcours langs alle basisscholen van Mortsel leerlingen van de 5de graad basisonderwijs vertrouwd maken met de verkeerssituaties op het traject tussen huis en school. Praktijkgerichte verkeersopvoeding dus die zonder probleem jaarlijks kan worden herhaald. Het parcours wordt voorgesteld in een brochure voor de leerlingen en kan onder begeleiding van de politie en/of de leerkracht worden afgelegd. Een tweede versie van de brochure wordt opgemaakt voor de ouders. Zij kunnen samen met hun kinderen het parcours afleggen en moeten daarbij vragen oplossen over verkeerssituaties. De antwoorden worden door de leerkracht verbeterd en thuis besproken. Leerlingen die het parcours met hun ouders hebben afgelegd en een goed resultaat hebben behaald, krijgen een reflecterend jasje.

Op woensdag 10 november 1999 heeft de officiële bekendmaking van de laureaat 1999 plaatsgevonden in aanwezigheid van de heer Willy Dehaen, burgemeester van Mortsel.

In 2000 zal de projectoproep zich richten tot de provincie Namen. Alle bijkomende inlichtingen kan U verkrijgen bij:

Secretariaat van het Fonds Dominique de Graeve
p/a Koning Boudewijnstichting
Brederodestraat 21
1000 Brussel
Tel: 02/549.02.58 - Fax: 02/549.02.89 - E-mail:
fondsdegraeve@kbs-frb.be


[ Op [de] Weg ! ]

laatste wijziging: 06/08/19