Verslag milieuraad 14 oktober 2004

Aanwezig:

Boudewijns Raymond; Cuypers Koen; De Laet Marina; Dierick Jean; Mertens Erik; Tobback Marc; Wouters Leen

Bezoek aan het parkhuisje in Hove

impressie van het parkhuisjeIn het parkhuisje in het gemeentepark te Hove is een mooie educatieve tentoonstelling opgezet rond de natuur in het park. Men kan er kijken, voelen en ontdekken.

Het parkhuisje werd door de gemeente Hove aan Hedera, een plaatselijke natuurvereniging ter beschikking gesteld. Een kerngroep heeft er enkele maanden aan gebouwd, met een minimum aan middelen: bijna de hele inrichting komt uit kelder, zolders en … de kringloopwinkel.

Het parkhuisje is tijdens de zomer in het weekeinde geopend. Het is ook het startpunt voor parkwandelingen. De lokale scholen gebruiken de tentoonstelling bij de lessen.

Een dergelijk project zou puik staan op Mortsels jongste aanwinst: fort 4.
Een kerngroep binnen de Mortselse milieuraad denkt er reeds aan om een gelijkaardig initiatief in Mortsel te starten. Er wordt uitgekeken naar een geschikt gebouw.

Verlenging looptijd milieubeleidsplan tot 2007:

Het milieubeleidsplan Mortsel loopt af op 31/12/2004. In de gemeenteraad van maart 2004 werd daarom beslist om een nieuw milieubeleidsplan te laten opmaken voor de periode 2005-2009.

Het is echter ook mogelijk om het bestaande milieubeleidsplan te toetsen aan het nieuwe gewestelijke en provinciale milieubeleidsplan 2003 – 2007 en het bestaande gemeentelijke milieubeleidsplan na toetsing terug te laten vaststellen door de gemeenteraad voor de periode van 1/1/2005 t.e.m. 31/12/2007.

Deze werkwijze heeft twee niet onbelangrijke voordelen:

Het stadsbestuur vraagt de milieuraad om in te stemmen met de voorgestelde verlenging van het bestaande milieubeleidsplan.

De voorgestelde verlenging laat echter niet toe om wijzigingen aan te brengen aan het plan. Indien verlengingen noodzakelijk geacht worden, dient de stad een gans nieuw plan op te stellen.

Ontwerp gemeenteraadsbesluit:

Milieubeleidsplan Mortsel: opnieuw vaststellen en verlengen

Gelet op het Decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid van 15 april 1995, inzonderheid Art. 2.2.21, §1 dat stelt dat het gemeentelijk milieubeleidsplan op niveau van de gemeente nadere uitwerking geeft aan het gewestelijk milieubeleidsplan en het provinciaal milieubeleidsplan, dat binnen de perken van de gemeentelijk bevoegdheden het gemeentelijk milieubeleidsplan het gewestelijk en het provinciaal milieubeleidsplan kan aanvullen en dat het gemeentelijk milieubeleidsplan niet mag afwijken van de bindende bepalingen van het gewestelijk milieubeleidsplan en het provinciaal milieubeleidsplan;

Gelet op het Decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid van 15 april 1995, inzonderheid Art. 2.2.21, §3 dat stelt dat uiterlijk een jaar na het van kracht worden van een nieuw provinciaal milieubeleidsplan of, bij ontstentenis hiervan, gewestelijk milieubeleidsplan, het bestaande gemeentelijk milieubeleidsplan herzien wordt of een nieuw gemeentelijk milieubeleidsplan wordt vastgesteld;

Gelet op de vaststelling van het gewestelijk milieubeleidsplan 'MINA-plan 3' op 19 september 2003;

Gelet op de vaststelling van het provinciaal milieubeleidsplan op 27 november 2003;

Overwegende dat het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in opdracht van het gemeentebestuur de inhoud van het bestaande gemeentelijke milieubeleidsplan toetste op tegenstrijdigheden met het MINA-plan 3 en het Provinciaal Milieubeleidsplan 2003-2007 en dat het Provinciaal Instituut voor Hygiëne geen tegenstrijdigheden heeft vastgesteld tussen het gemeentelijke milieubeleidsplan en de milieubeleidsplannen van de twee hogere overheden;

Overwegende dat het Gemeentelijk Milieubeleidsplan Mortsel 2000 – 2004 afloopt op 31 december 2004; dat dit beleidsplan nog steeds overeenstemt met de beleidslijnen van de huidige beleidsmakers; dat dit beleidsplan nog beleidslijnen en acties omvat die nog niet volledig zijn uitgevoerd; dat daarom een verlenging van de looptijd van dit beleidsplan tot het einde van deze legislatuur is aangewezen; dat het opstellen van een nieuw milieubeleidsplan ongeveer 1 jaar in beslag neemt en dat de continuïteit voorzien in het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid moet behouden blijven;
Overwegende dat het provinciaal en gewestelijk milieubeleidsplan beide van kracht zijn tot 31 december 2007; dat het aangewezen is dat het gemeentelijk milieubeleidsplan op het zelfde moment afloopt en vernieuwd wordt;

Gelet op het … advies van de milieuadviesraad;

Besluit:

Art.1. Na herziening werden er geen tegenstrijdigheden vastgesteld tussen het Gemeentelijk Milieubeleidsplan Mortsel 2000–2004, het MINA-plan 3 en het Provinciaal Milieubeleidsplan 2003 – 2007.

Art.2. Het Gemeentelijk Milieubeleidsplan Mortsel 2000 – 2004 wordt hierbij opnieuw en zonder wijzigingen vastgesteld en eenmalig verlengd voor een periode eindigend op 31/12/2007.

Binnen de milieuraad is er geen bezwaar tegen de gevolgde procedure en daarom wordt dit voorstel gemeenteraadsbesluit gunstig geadviseerd.

Ontwerp begroting “Milieu 2005”:

Erik Mertens toonde in de milieuraad van september 2004 het ontwerp van begroting “milieu 2005”.

In bijgevoegde tabel werden de nieuwe begrotingsposten teruggerekend naar de situatie in voorgaande jaren.

Het advies over de begroting “milieu 2005” zal volgen in de milieuraad van november 2005.

In de milieuraad werden nu reeds volgende suggesties geformuleerd:

Mededelingen - rondvraag:

Reinigen straten:

Jean Dierick vraagt of het niet terug mogelijk is om parkeerverbod te plaatsen in de straten die gereinigd worden. Hierdoor zouden de werkzaamheden veel efficiënter verlopen – niemand heeft er baat bij dat enkel het midden van de straat geveegd wordt.
Ook komt de hoge werkdruk op de bediener van de veegmachine ter sprake.

In zijn buurt moet hij ook regelmatig het gevaarlijk verkeersgedrag van fietsers (die op voetpad en het fietspad in tegengestelde richting gebruiken) én automobilisten. Dit vormt een gevaarlijke cocktail voor de schoolomgeving in de Edegemsestraat.

Antwerpsestraat: de bomen…

Aan beide zijden van de tramlijn wordt een rij bomen geplant. Marina De Laet stelt vragen bij de groeikansen van de bomen. De bomen worden geplant in een plantgat van 1m op 1.10m; de platanen en esdoorns krijgen 1 m³ teelaarde ter beschikking. (normaal gezien heeft een boom ongeveer een wortelgestel met het zelfde volume als zijn kruin). Als we bekijken wat rond het plantgat te vinden is, dan stemt dit wel tot nadenken: in deze zone is royaal met beton omgesprongen; de aarde is ook sterk verdicht om als fundering voor tram en rijbaan te kunnen dienen.

We mogen niet vergeten dat de stad in de toekomst zal instaan voor deze (dure) aanplantingen. Er wordt gevraagd dat de stad reeds in het stadium van de aanleg van de baan toezicht houdt dat de toekomstige bomen over voldoende ruimte in de aarde kunnen beschikken.

dwarsprofiel Antwerpsestraat
(klik op de figuur om ze uit te vergroten)

Regenwaterafvoer hoofdassen:

Op de Antwerpsestraat is een gescheiden rioleringsstelsel gebouwd. De regenwater- en de afvalwatercollector komen terug samen in de Eggestraat om zo naar Schijnpoort te stromen. Marina De Laet uit haar vrees dat vervuild regenwater (vuil dat van de straten spoelt) in de Koude Beek en de gracht van Fort 4 kan terechtkomen indien het regenwater afgekoppeld wordt naar deze beide afvoerkanalen.
Erik Mertens licht toe dat op de Antwerpsestraat inderdaad de vervuiling van de straat in de regenwaterafvoer terecht komt.
Het stadsbestuur heeft zich steeds verzet om dit regenwater te lozen in Fort 4.
Voor de Liersesteenweg is er echter een “verbeterd” gescheiden stelsel gepland: in een dergelijk systeem wordt de vervuiling van de straat (de eerste stroom regenwater) afgeleid naar het afvalwaterriool en komt er enkel zuiver regenwater (bij hevige regenval) in het regenwaterriool. Het hier verzamelde regenwater vormt geen bedreiging meer voor de kwaliteit van het oppervlaktewater waarin het geloosd wordt.
De suggestie om op het lozingspunt van het regenwaterriool een olie- en zandvanger te plaatsen, is niet haalbaar: bij stortbuien, het moment dat het regenwaterriool moet functioneren, is het debiet zo hoog dat geen enkele degelijke voorziening kan functioneren.

In dezelfde context wijst men op het wassen van auto’s op de straat: de vervuiling hiervan komt ook terecht in het (regenwater)riool. Sensibilisatie zal nodig zijn om de buurtbewoners te overtuigen dit niet meer te doen.
Het inrichten van collectieve autowasplaatsen met afvoer naar het vuilwaterriool dient op deze plaatsen overwogen te worden. Deze voorziening kan aangevuld worden met een tappunt voor hemelwater, waarmee de auto’s zonder kalkaanslag glanzend gereinigd worden: zo besparen we drinkwater en gebruiken we het opgevangen regenwater nuttig.

Nestkasten-actie:

De nestkastenactie kent duidelijk succes, met de mussenpot aan top. Nu reeds zijn er bijna 100 nestkastjes besteld, en de bestellingen blijven nog binnenkomen.

Meer info: zie nestkastenactie

Biomarkt van 8 oktober 2004:

prijsuitrijking prijs biomarktDe tweede biomarkt van Mortsel trok minder belangstellenden dan de eerste editie. Toch waren er flink wat kopers. De milieuraad en de milieudienst hadden een gemeenschappelijke stand, waarbij de regenwatertonnen erg veel belangstelling kregen.
Na afloop van de markt werd er met de markthandelaars een evaluatie van de marktencyclus gehouden.

Na de biomarkt werd er door Natuurpunt en het Davidsfonds (en gesteund door de milieuraad) het boek “Natuurbeheer” van Martin Hemry en Geert de Blust (uitgeverij Davidsfonds) voorgesteld. Nadat door Natuurpunt het ruimer kader geschetst was, gaf Geert de Blust toelichting bij zijn werk. Een veertigtal toehoorders kregen de gelegenheid om het werk tegen een gunstprijs aan te schaffen.

Op de biomarkt werd een enquête gehouden onder de bezoekers waaraan een wedstrijd verbonden was. Mevrouw Elvira Myncke uit Mortsel werd uitgeloot als winnaar van het boek “Natuurbeheer”.

Meer info: zie biomarkt

Actie sanering oude stookolietanks:

In het kader van het project rond collectieve tanksaneringen werd op 12 oktober 2004 een info-avond georganiseerd voor de burgers die zich kandidaat gesteld hebben voor een tanksanering. Maarten Vanbeul van de firma gaf toelichting van de gevolgde werkwijze van een tanksanering. Erik Mertens beantwoordde de vragen over subsidies.

Nu reeds hebben 43 van de 58 burgers die een offerte aangevraagd hebben, ingesteld met de werken.

Meer info: zie tankslag

[Werking 2004]

laatste wijziging: 17/08/10