Verslag milieuraad 12 januari 2006

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; Cuypers Koen; De Laet Marina; Desmyter Jan; Devisch Ronny; Dierick Jean; Iven Ivo; Lauwers Charles; Mertens Erik; Tobback Marc; Van Peer Ria; Van Puyvelde Jeannine; Wouters Joppe

Voorstelling jaarverslag 2005:

Jaarverslag: zie pdf-bestand elders op deze site

De milieuraad heeft zeker nood aan verjonging. Daarom wordt aan het bestuur van de milieuraad gevraagd om via de jeugddienst, jeugdhuis “Centraal” en de jeugdverenigingen de werking van de milieuraad bekend te maken.

Om de aanwezigheid van de milieuraad meer zichtbaar te maken, wordt voorgesteld om enkele keren per jaar een vergadering “in de wijk” te organiseren.
Er wordt gehoopt hierdoor de burger meer te betrekken bij het gemeentelijk milieubeleid.

Verkiezing bestuur milieuraad 2006:

Het huidige bestuur van de milieuraad werd herverkozen voor het werkjaar 2006. Er waren geen andere personen die wensten de functies uit te voeren.

zie ook: leden 2006

Advies aanpassing retributie PMD-zak:

Zoals op vorige milieuraad reeds gemeld, werd het innoverend pilootproject van Fost Plus voor Mortsel negatief geëvalueerd.
en moet de prijs van de PMD-zak dalen.

Erik Mertens geeft volgende toelichting:

Inleiding

Op 1 januari 2003 ging in Mortsel het innoverend pilootproject van Fost Plus van start.
De meest innoverende aspecten betroffen vooral de prijsdaling van de PMD zak van 0.75 euro per stuk naar 0.372 euro per stuk en het feit dat de ‘winst’ op de verkoop van de PMD zakken volledig aan IGEAN moet worden overgedragen voor de financiering van een aantal projecten rond afvalpreventie en zwerfvuil (zwerfvuilactie, boodschappentasactie).

Het innoverend pilootproject is afgelopen op 31/12/2005 en kan enkel verder gezet worden mits gunstige evolutie. Op 30/11/2005 hebben wij bij IGEAN de definitieve evaluatie van het innoverend pilootproject Fost Plus ontvangen.
Met het schrijven van IGEAN dd.23 december 2005 (ref HB/JW/3490/1205) hebben wij de formele bevestiging ontvangen.

Inhoud evaluatie:

Het project is negatief geëvalueerd door Fost Plus vzw, OVAM en IVC (interregionale verpakkingscommissie) om volgende redenen:

  1. De hogere prijs heeft geen preventief effect op de hoeveelheid ingezameld PMD-afval.
  2. De hogere prijs zorgt ervoor dat er meer PMD naar het recyclagepark wordt gebracht (gratis afvoermogelijkheid) waardoor de efficiëntie van de huis-aan-huis ophaling van PMD verminderd.
  3. De burger betaalt tweemaal, eenmaal via het Groene Punt en eenmaal via de dure PMD-zak
  4. De gemeente verhaalt de kosten voor de zwerfvuilcampagne op de burger die te goeder trouw correct sorteert en PMD-zakken gebruikt

Een gelijkaardig project in Dilbeek werd enkele weken geleden om dezelfde redenen negatief geëvalueerd.
Aangezien OVAM en IVC het project negatief geëvalueerd hebben, is administratief beroep tegen deze beslissing niet zinvol.
Uit gesprekken met VVSG en een advocate die in de materie thuis is, blijkt dat ook een procedure bij de rechtbank van eerste aanleg geen kans op slagen heeft.

Bespreking

Preventief effect

Het is correct dat er in Mortsel net evenveel PMD wordt ingezameld als het Vlaamse gemiddelde (14 kg/inwoner/jaar).
Zelfs toen de PMD-zak in 2002 nog 0.75 euro per stuk kostte, werd in Mortsel bijna 14 kg/inwoner/jaar ingezameld. Het was dan ook van in het begin duidelijk dat een verkoopprijs van 0.372 euro per zak dit cijfer niet verder zou doen dalen, wel integendeel.

Efficiëntie huis-aan-huisophaling

Het is eveneens een feit dat in Vlaanderen gemiddeld 15% van het ingezamelde PMD wordt aangeboden op de Vlaamse containerparken en de overige 85% bij de huis-aan-huisophaling van PMD. In Mortsel ligt deze verhouding op 25% recyclagepark - 75% huis-aan-huis ophaling..
Anderzijds is Mortsel de dichtstbevolkte stad van Vlaanderen en ligt het rendement van de huis-aan-huisophaling van PMD er zelfs nu nog veel hoger dan in dunbevolkte plattelandsgemeenten.

Tweemaal betalen

Fost Plus weegt met twee maten en gewichten.
Ondanks een recente resolutie van het Vlaamse parlement heeft Fost Plus vzw het helemaal niet moeilijk met het feit dat de burger bij de aankoop van niet-recycleerbare verpakkingen zoals botervlootjes, yoghurtpotjes, … zowel het Groene Punt als de restafvalzak moeten betalen.
Voor plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons vindt Fost Plus het ongehoord dat de burger zowel voor het Groene Punt als de PMD-zak moet betalen.

Zwerfvuilcampagne

Volgens de huidige erkenning van Fost Plus dienen zij zelf acties rond het voorkomen van zwerfvuil te financieren. Deze kosten worden onvermijdelijk door dezelfde burgers betaald bij de aankoop van wegwerpverpakkingen (Groene Punt)

Remedie

Een daling van de verkoopprijs van de PMD-zak lost niets op.
Enkel een verhoging van de verkoopprijs kan er mogelijk voor zorgen dat de burger meer herbruikbare verpakkingen aankoopt. Indien ook op het recyclagepark een betaalsysteem wordt ingevoerd zal de burger niet langer een gratis ontwijkmogelijkheid voor de afvoer van zijn PMD-afval hebben en zal er allicht minder PMD-afval naar het recyclagepark gebracht worden.
Het is duidelijk dat OVAM en IVC, onder druk van Fost Plus vzw, de treden preventie en hergebruik van de ladder van Lansink compleet negeren en de gemeentebesturen aan hun lot overlaten.

Gevolg:

Mortsel dient vanaf 1/1/2006 over te stappen naar een gewoon project en moet de prijs van de PMD-zak voor 1 maart 2006 verminderen naar een prijs tussen 0.124 en 0.248 euro per zak (nu 0.372 euro per zak).
Naar de begroting 2006 toe heeft deze prijsdaling geen invloed. Er zullen weliswaar minder inkomsten geboekt worden uit de verkoop van de PMD-zakken maar aangezien de winst nu integraal naar IGEAN moest worden doorgegeven en dit bij een prijsdaling niet of veel minder moet gebeuren, verminderen de uitgaven voor IGEAN deel milieu met een zelfde bedrag..

Uiteraard kan Mortsel ook uit het Fost Plus project stappen, maar zoals in een eerder verslag gemeld kost dit het stadsbestuur ongeveer 100.000 euro per jaar extra om de ophaling en verwerking van PMD, glas en papier en karton zelf te betalen. Bij lage oud papierprijzen kan deze meerprijs oplopen tot 125.000 euro per jaar.

Hoe verder

Om de continuïteit van de afvalophaling te garanderen en de financiële lasten voor de Mortselse burger te beperken rest ons weinig keuze en moet de prijs van de PMD-zak voor 1 maart 2006 verlaagd worden.

Zoals besproken met de schepenen Jespers en Van Dyck stel ik voor om de prijs van de PMD-zak te laten dalen tot 0.124 euro per zak.
Hierdoor moeten wij de winst op verkoop van de PMD-zakken niet meer aan IGEAN afstaan en moet Fost Plus vzw de volledige administratieve kosten van het project zelf aan IGEAN betalen. Zoals eerder vermeld heeft dit geen impact op onze begroting aangezien de uitgaven en inkomsten met een gelijkaardig bedrag verminderen.

Uit de afvalcijfers blijkt dat de Mortselse burger een goede “sorteerder” van PMD-afval is én dat de prijs van de PMD-zak geen invloed heeft op zijn sorteergedrag.
De prijs van de PMD-zak heeft evenmin een invloed op het consumptiepatroon van de burger. De doelstelling van het stadsbestuur om een verschuiving naar herbruikbare verpakkingen te stimuleren werd daardoor niet gehaald.

Uit de afvalcijfers blijkt dat de hogere prijs van de PMD-zak wel meer trafiek veroorzaakt naar het recyclagepark (waar het PMD-afval gratis afgegeven kan worden).

Omdat het doel van de belasting van PMD-zak zijn doel voorbijschiet, is de milieuraad van oordeel dat de bestaande prijszetting van de PMD-zak niet meer te verantwoorden is.

Indien het stadsbestuur de prijs van de PMD-zak niet verder laat zakken, zal er een einde komen aan de samenwerking met Fost plus. In dat geval zal het stadsbestuur zelf moeten instaan voor de afvoer van het PMD-afval, én de kosten daarvan zelf dragen. De milieuraad is van oordeel dat dit veel te grote financiële gevolgen heeft op de stadsfinanciën.

De milieuraad heeft echter goed gevoel bij de wijze waarop de prijsverlaging door Fost Plus en de Vlaamse overheid wordt opgedrongen.

In dezelfde context kwamen ook de wegwerpverpakkingen ter sprake die niet in de PMD-zak mogen (vb. botervlootjes, verpakkingsfolies, yoghurtpotjes, …). Hiervoor dient de consument ook tweemaal te betalen: éénmaal bij aankoop (als afvalbijdrage “groen punt”) en een tweede maal onder de vorm van de retributie op de bruine vuilniszak.
De milieuraad wenst dat het stadsbestuur een signaal geeft aan Fost plus om deze toestand nogmaals aan te klagen.
De milieuraad stelt voor om Fost plus te laten bijdragen (retributie) voor het aandeel verpakkingsafval in de restafvalzak dat door Fost+ geweigerd wordt voor selectieve afvalverwijdering.
Een dergelijk initiatief kan alleen of samen met andere gemeenten uitgevoerd worden.

De milieuraad geeft gunstig advies voor de geplande belastingswijziging. Het volledige advies kan u in bijlage 1 nalezen.
(om de leesbaarheid van de adviezen te verbeteren, wordt de structuur en tekst van de adviezen van de milieuraad aangepast vanaf werkjaar 2006)

zie ook: integraal advies milieuraad

Advies ontwerp actieplan duurzaam lokaalwaterplan / deelbekkenbeheersplan:

Via de samenwerkingsovereenkomst 2002-2004 'Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling' worden gemeenten en provincies door het Gewest gestimuleerd tot de opmaak van Duurzame Lokale Waterplannen (DuLo-waterplannen). De dienst waterbeleid van de provincie Antwerpen verzorgt de coördinatie en de opmaak van het plan.
Inmiddels is voor alle deelbekkens een ontwerpactieplan opgesteld. In deze fase van de planopmaak wordt een tweede adviesmoment voorzien. Alle gemeentelijke adviesraden, alsook de vertegenwoordigers van landbouwverenigingen en natuurverenigingen en de andere betrokken instanties (VLM, Aquafin, AMINAL, ...) krijgen de gelegenheid om hun advies te formuleren over het ontwerpactieplan. (einddatum van de adviesperiode: dinsdag 7 februari 2006)

Erik Mertens heeft een korte voorstelling van de plannen gegeven.

Er werd besloten:

Organisatie plantenruilbeurs:

De milieuraad stemt in met de organisatie van een plantenruilbeurs.

De actie nog dit voorjaar laten lopen, lijkt geen goed idee omdat we er niet in zullen slagen het nog dit plantseizoen te organiseren.

Er wordt voorgesteld de beurs in te plannen gelijktijdig met de behaag-actie.

De beurs kan georganiseerd worden in samenwerking met lokale verenigingen zoals VELT en de compostmeesters.

Op een degelijke plantenruilbeurs gaan we geconfronteerd worden met exoten die aangeboden worden. Er zal na de beurs geëvalueerd moeten worden of dit een probleem is.

Organisatie actie energie-audit:

 Bij een energie-audit wordt er bij de burger thuis gepersonaliseerd advies gegeven over de energieprestatie van hun woning.

Er zijn nu al behoorlijk wat erkende auditeurs (zie www.energiesparen.be), de kosten zijn voor 40% fiscaal aftrekbaar en GEDIS geeft vanaf dit jaar een subsidie van 50 euro.

In eerste instantie zou bij de auditeurs moeten nagevraagd worden in hoeverre zij interesse hebben en wat de gemiddelde prijs is (geschat 160 euro - 40% -50 euro = 46 euro voor de burger ev te verminderen met een prijsvoordeel door samenaankoop zoals bij tankslag).

De energie-auditeur zou ook een voorstelling op de milieuraad kunnen geven (open milieuraad met externe spreker)

Het stadsbestuur vraagt om samen met de milieuraad in 2006 een actie “energie-audit” opzetten en vraagt hiervoor de medewerking.
De milieuraad wenst mee te werken aan een dergelijke actie.

Nacht van de duisternis:

De milieuraad gaat in samenwerking met Fort 4, natuurpunt en de natuurgidsen van fort 4 activiteiten organiseren rond lichthinder.

Volgende zaken staan op het programma:

Mededelingen van het stadsbestuur:

Er waren geen mededelingen door het stadsbestuur.

Mededelingen - rondvraag

 Biomarkten:

Vanaf april 2006 zal er elke tweede vrijdag van de maand een biomarkt plaatsvinden aan het stadhuis.

Diverse:

Er werd geïnformeerd naar de werking van de adviesgroep Mobiliteitsplan / verkeerscommissie.

Voor zover we weten, is de adviesgroep mobiliteitsplan, sinds de oproep naar belangstellenden in 2001, nog nooit bijeengekomen.

[Werking 2006]

laatste wijziging: 11/08/10