Verslag milieuraad 10 januari 2008

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; De Laet Marina; De Meyere Carine; Dierick Jean; Iven Ivo; Joris Yves; Lambert Griet; Lauwers Charles; Mertens Erik; Tobback Marc; Van Peer Ria; Van Puyvelde Jeannine

Voorstelling jaarverslag 2007:

Naar jaarlijkse gewoonte werd op de eerste vergadering van het werkjaar het jaarverslag voorgesteld.

Meer info:

Verkiezing bestuur milieuraad 2008:

Het huidige bestuur van de milieuraad werd herverkozen voor het werkjaar 2008. Er waren geen andere personen die de functies wensten uit te voeren.

Bestuur milieuraad 2008:

Ivo Iven deelt mee dat hij dit jaar de functie van voorzitter nog wel wil opnemen, maar dat dit steeds moeilijker te combineren valt met zijn andere activiteiten.

Marc Tobback heeft eveneens steeds meer moeilijkheden om de functie van secretaris te combineren met zijn gezin en professionele activiteiten.

Mededelingen van het stadsbestuur:

Grondboringen hebben een verspreiding van de bodemverontreining door trichloorethyleen (en zijn afbraakproducten) van op het industrieterrein aan de Ijzerenweglei naar de Dieseghermwijk vastgesteld.

Trichloorethyleen werd (wordt) o.a. gebruikt voor het ontvetten van metalen.

Trichloorethyleen is zwaarder dan water zodat het bij het wegdriften steeds dieper door de grondwaterlaag heen naar beneden zinkt tot het een ondoordringbare laag tegenkomt. Het vormt een zgn. DNAPL (Engels: dense non-aqueous phase liquids).

In tegenstelling tot vb. stookolie (een LNAPL - Engels: light non-aqueous phase liquids) dat op de grondwaterlaag drijft, zal trichloorethyleen steeds dieper zakken zodat ze steeds moeilijker bereikbaar wordt.

De buurtbewoners zullen weldra schriftelijk verwittigd worden. Er is eveneens een infovergadering rond dit thema gepland.

DNAPL LNAPL

Meer Info:

Rondvraag

Nieuw bouwproject “San Paulo” op de Liersesteenweg tegenover supermarkt GB:

Er worden vragen gesteld bij het nieuwe bouwproject “San Paulo” op de Liersesteenweg tegenover supermarkt GB.

Voor de realisatie van het project wordt het (verlaten) kloostergebouw neergehaald en vervangen door een appartementsgebouw met 16 wooneenheden.
In de tuin van het project worden 34 (bovengrondse) garages ingetekend.

De ganse projectzone is 2800 m² groot. De tuin vormt een belangrijk binnengebied in het bouwblok Liersesteenweg-Kerkstraat-Borsbeeksebinnenweg.

Iedereen is het ermee eens dat het doodzonde is om deze grote groene binnenzone bijna volledig te verstenen met bovengrondse garageboxen.

Men vraagt zich af waarom het stadsbestuur geen betere invulling kan bekomen. Het recent goedgekeurde gemeentelijk ruimtelijk structuurplan heeft de mond vol van inbreiding (zie o.a. bijlage 1), ook in deze zone (zie bijlage 2).

De milieuraad is teleurgesteld dat het dergelijke projecten, die toch een niet te verwaarlozen impact hebben op de leefomgeving (ruimtegebruik, groen, aantrekkelijkheid van de ruimte, …) zelf moet ontdekken in de pers.
Daardoor is het onmogelijk om dergelijke projecten vooraf te evalueren en om eventueel bijsturing te vragen.

De milieuraad vraagt Erik Mertens om in de toekomst op elke vergadering even een overzicht te geven van de nieuwe projecten / vergunningsaanvragen in Mortsel.

Ruimtelijk structuurplan Mortsel

DEEL 1: INFORMATIEF GEDEELTE - pag. 13

DIFFERENTIATIE VAN WOONGEBIEDEN IN HET STEDELIJK GEBIED …
INBREIDINGSPROJECTEN OP SCHAAL VAN HET BOUWBLOK ALS SLEUTEL

Vooral jongeren, alleenstaanden en ouderen kampen in Mortsel met woonproblemen. Vandaar dienen alternatievente worden aangeboden. Zo kunnen strategieën rond verdichting of invulling nieuwe kwalitatieve woonvormen mogelijk maken.

Inbreidingsprojecten bieden mogelijkheden om nieuwe woningen en woonvormen aan te bieden. In Mortsel zijn tal van mogelijkheden voor inbreiding, eerder dan het aansnijden van open ruimte. Dit vergt het opwaarderen en saneren van de binnengebieden waarbij ingrepen op het bouwblokniveau noodzakelijk zijn, o.a. door het werken aan de perceelsstructuren (“stedelijke ruilverkaveling”), toegankelijk maken van de binnengebieden, inpassen van nieuwe woningen,… . Een stedelijke regie of publiek-private samenwerking dient daarvoor ontwikkeld te worden. Dichtgeslibde of onafgewerkte bouwblokken langs de Antwerpsestraat en op andere plekken in Mortsel zowel als sommige bedrijventerreinen kunnen in aanmerking komen voor dergelijke inbreidingsprojecten. Uitpitting van dichtgebouwde binnengebieden biedt ruimte voor een combinatie van groene ruimte en aanvullende bebouwing met diverse woningtypes.

Verdichting van het wonen gaat dus vaak ook samen met het vrijmaken van meer groene ruimte in de binnengebieden. Niet-functionele binnengebieden kunnen bijvoorbeeld ontsloten worden, verharde publieke ruimte kan op een aantal plekken vervangen worden door groene semi-publieke ruimten, … Autoboxen kunnen vervangen worden door geconcentreerde ondergrondse parkings voor bewoners, waardoor ruimte ontstaat voor groen of een nieuwe functie.

Mortsel pleit voor betaalbare woningen in een kwaliteitsvolle woonomgeving voor iedereen. De stad zal dan ook sturend optreden ten overstaan van de woningmarkt. Kleinere sociale woningbouwprojecten kunnen in Mortsel mee een gezonde sociale mix creëren. Met betrekking tot sociale woningen, stelt de stad Mortsel de realisatie van 6% sociale woningen op haar grondgebied voorop. Pilootprojecten rond inbreiding kunnen dan ook getrokken worden door sociale huisvestingsmaatschappijen. Mortsel zal een stedenbouwkundige verordening opmaken inzake verkavelingen en bouwprojecten, waarin de verplichting wordt opgelegd tot het voorzien van sociale woningbouw.


Diverse:

Technologie:

ventilator op zonne-energie:

De zonneventilator gebruikt de zon om de verse droge buitenlucht te verwarmen en in een binnenruimte te blazen. (bv buitenverblijf, garage, tuinhuis, …)

Werkingsprincipe:

  • De lucht wordt via de achterzijde van het paneel door kleine gaatjes aangezogen en door een zwart filter geleidt. De filter wordt opgewarmd door de zon en geeft zijn warmte af aan de lucht. De lucht wordt vervolgens door de zonaangedreven ventilator naar de te verwarmen ruimte gevoerd.
  • Zodra de zon schijnt gaat de ventilator draaien en zorgt daarmee voor een constante toevoer van warme lucht die aangezogen wordt door de gaatjes in de achterzijde van het paneel en uitgeblazen wordt in de woonruimte.
  • De zonnecollector werkt automatisch op zonne-energie en is volledig onafhankelijk van het stroomnet.

Meer info: http://www.solarventi.com/

zonne-ventilator

Verticale windmolen “Turby”:

Turby is een verticale as windturbine, die uitstekend weet om te gaan met de snel en sterk wisselende windrichtingen zoals die zich voordoen in de stedelijke omgeving. Deze eigenschap maakt hem uitstekend geschikt voor deze toepassing. Hij kan ook een verticale component in de wind (vb. als de wind een obstakel zoals een gebouw passeert) omzetten in energie. Dit compenseert de gemiddeld lagere windsnelheid in de gebouwde omgeving.

Turby wekt bij een windsnelheid van 14 m/s een vermogen op van 2,5 kW. Turby levert op een geschikte locatie -zonder rekening te houden met de meeropbrengst van windstuwing- ruim 3.000 kWh per jaar, de hoeveelheid elektriciteit die een gemiddeld gezin gebruikt. Met een levensduur van 20 jaar is Turby een duurzame investering.
De kostprijs is geraamd op 15.000 euro.

[Werking 2008]

laatste wijziging: 14/08/16