Verslag milieuraad 9 oktober 2008

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; De Laet Marina; De Meyere Carine; Desmyter Jan; Iven Ivo; Lambert Griet; Lauwers Charles; Mertens Erik; Tobback Marc; Van Peer Ria; Van Lint Ludo; Roelandt Lieven

Openbaar onderzoek ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Stadsplein’

Het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘RUP’ Stadsplein werd opgemaakt en voorlopig aanvaard door de gemeenteraad in zitting van 23 september 2008.
In het kader van het openbaar onderzoek ligt het RUP ter inzage op de dienst ruimtelijke ordening van de stad Mortsel. Het openbaar onderzoek duurt 60 dagen en loopt van 27 oktober tot 25 december 2008.
Opmerkingen en bezwaren worden uiterlijk de laatste dag van het openbaar onderzoek toegezonden aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) per aangetekende brief of afgegeven tegen ontvangstbewijs op het adres Stadsplein 1, 2640 Mortsel.

In bijlage A kan u een pamflet terugvinden van het actiecomité ‘red het plein’ n.a.v. de voorlopige vaststelling van het RUP ‘stadsplein’ door de gemeenteraad van 23/09/2008

Andere opmerkingen van het actiecomité ‘red het plein’:

Bespreking plan en advies is gepland voor de milieuraad van 27 november 2008.

Advies aanpassing subsidie duurzaam omgaan met water

zie advies aanpassing subsidie duurzaam omgaan met water

Rondvraag:

Vraag tot advies - maatschappelijk verantwoord ondernemen:

Het stadsbestuur vraagt om een advies uit te brengen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Er wordt o.a. gevraagd naar criteria en productgroepen die hiervoor (prioritair) in aanmerking komen. In het bijzonder wordt gevraagd naar normen voor aankoopbestellingen.

Wat wordt verstaan onder maatschappelijk verantwoord ondernemen?

De adviesvraag was erg vaag en is weinig onderbouwd op de vergadertafel van de milieuraad terechtgekomen. Daarom werd snel besloten om de behandeling te verdagen naar een volgende vergadering van zodra er meer concrete gegevens beschikbaar zijn.

Rondvraag:

Meer info:

Advies oprichting werkgroep rond de ‘renovatie’ van het bouwreglement:

Het huidige Mortselse bouwreglement is meer dan 16 jaar oud. De technische evolutie, de veranderde maatschappelijke inzichten en nieuwe voorschriften van de hogere overheid maken een actualisatie van het document noodzakelijk.
Het laten aanslepen van dit karwei maakt dat er kansen verloren gaan die pas na vele jaren gecorrigeerd kunnen worden.

Om het nieuwe bouwreglement zo veel mogelijk op mensenmaat te maken waarbij ook rekening gehouden word met nieuwe inzichten zoals duurzaam bouwen, levenslang wonen en lage energie- of passiefbouw, kan de inbreng van het middelveld nuttig zijn.

De milieuraad vraagt het stadsbestuur om een werkgroep op te richten waarin de belanghebbenden (adviesraden, administratie, specialisten, sociale organisaties, …) hun inbreng kunnen leveren bij het opstellen van een vernieuwend bouwreglement dat rekening houdt met de huidige noden.

Eerste ontwerp begroting ‘milieu’ 2009

Erik Mertens gaf een kort overzicht van het ontwerp begroting ‘milieu’ 2009. (tekst en vergelijkende tabel in bijlage)

Van zodra meer gegevens beschikbaar zijn én het begrotingsontwerp af is, kan de milieuraad hierover zich uitspreken.

Rondvraag:

Memorandum “duurzame ruimtelijke ordening” – actualisatie document:

Gezien het memorandum een dynamisch document is dat zich moet kunnen aanpassen aan nieuwe inzichten, dienen we het regelmatig te actualiseren. Volgende punten worden toegevoegd aan het document:

Meer info: Memorandum milieuraad Mortsel: Aandachtspunten voor de nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen en de daarbij horende regelgeving ( - 175kB)

Voorstel advies “trage wegen” – Annemie Creemers

Volgend voorstel tot advies werd opgesteld door Annemie Creemers:

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Mededelingen van het stadsbestuur:

Voorstellen voor projecten 2009 in het kader van de samenwerkingsovereenkomst:

De samenwerkingsovereenkomst voorziet de mogelijkheid om jaarlijks projecten in te dienen ter waarde van max. 400.000 euro die voor 50% betoelaagd worden.

Erik Mertens vraagt om tegen de milieuraad van november na te denken over mogelijke projecten.

Kyoto Code:

De infoavond rond de Kyoto Code (een project gelijkaardig aan de Klimaatwijken maar gericht tot individuen) blijkt wel aan te slaan. Voor de info-avond op 15 oktober 2008 in hoeve Dieseghem waren er 50 inschrijvingen.

Gratis energiescans:

Er zijn enorm veel aanvragen voor het uitvoeren van de gratis energiescans.

“Vergroot de hoop”

Tussen 15 juni en 15 september 2008 werd op het containerpark taxussnoeisel ingezameld. Het snoeisel van de taxushaag bevat baccatine dat verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker.
Per kubieke meter taxussnoeisel werd 40 euro geschonken aan Kom op tegen Kanker.

De grootste aanvoer in Mortsel werd genoteerd tussen 15 juni en 15 juli 2008, daarna werd veel minder aangeleverd.

In Mortsel werd in totaal 9.25 m³ (komt overeen met ongeveer 850 kg) snoeisel ingezameld waarvan na kwaliteitscontrole 6.85 m³ goed materiaal overbleef (gemiddelde uitval = 26% - wat overeenkomt met het landelijk gemiddelde; in het begin van de actie was er slechts 10% slecht materiaal bij)

De actie blijkt op landelijk vlak een groot succes te zijn en zal in 2009 herhaald worden. Midden december zullen de gemeenten een nieuwe oproep ontvangen.
Om uitval te beperken wordt er bekeken of de opleiding van de personen die de goederen ontvangen niet verbeterd kan worden (vb. handboek) en wordt mogelijk het ophaalsysteem aangepast zodat er beter en sneller op de kwaliteit ingespeeld kan worden.

Meer info: actie "Vergroot de Hoop"

Klimaatwijken:

De interesse bij de inwoners van Mortsel om deel te nemen aan de Klimaatwijken blijkt zeer miniem.

Ondanks de uitgebreide werving (Mortsel info, mailing aan 150 verenigingen, jaarmarkt, gekende adressen) hebben slechts 4 personen zich aangemeld.
Ook de werving bij het stadspersoneel heeft niets opgeleverd.

De enige reacties kwamen van mensen die reeds heel wat doen rond energiebesparing, wat op zich natuurlijk positief is maar niet het doelpubliek is.

Het heeft dan ook geen zin om in Mortsel een aparte Klimaatwijk op te richten.

Andere gemeenten kampen ook met een gebrek aan belangstelling, sommigen hebben zelfs helemaal geen deelnemers.

Mededelingen

Decreet ter bevordering van duurzame ontwikkeling

Op 18 juli 2008 heeft het Vlaams Parlement het decreet ter bevordering van duurzame ontwikkeling aangenomen.

Duurzame ontwikkeling wordt omschreven als een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden tot behoeftevoorziening van toekomstige generaties in gevaar te brengen, waarbij aandacht gegeven wordt aan de integratie van en de synergie tussen de sociale, de ecologische en de economische dimensie, en waarvan de realisatie een veranderingsproces vergt waarin het gebruik van hulpbronnen, de bestemming van investeringen, de gerichtheid van technologische ontwikkeling en institutionele veranderingen worden afgestemd op zowel toekomstige als huidige behoeften.

Het Vlaamse beleid duurzame ontwikkeling beschikt over een eigen programma binnen de algemene uitgavenbegroting. Binnen de perken van deze beschikbare begrotingskredieten kan de Vlaamse Regering project- en/of werkingssubsidies toekennen aan gemeentelijke en provinciale overheden en aan organisaties voor de ondersteuning van projecten of activiteiten die invulling geven aan het Vlaamse beleid duurzame ontwikkeling. Deze projecten of activiteiten zijn in overeenstemming met de Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling.

De Vlaamse Regering is van oordeel dat de overheid, en dus ook de gemeentelijke en provinciale overheden, het voorbeeld moeten geven. De overheid kan moeilijk inspanningen van anderen vragen wanneer zij zelf geen inspanningen levert. Daarom is voorzien in ondersteuning voor de inventarisatie van de lokale en provinciale overheidsaankopen om zo te komen tot de stapsgewijze toepassing van duurzame overheidsaankopen. Duurzame cateringproducten zijn hiervan een voorbeeld.

Gemeenten en provincies worden eveneens ondersteund in initiatieven die ze nemen rond duurzaam bouwen. De opname van duurzame criteria in het vergunningenbeleid, in voorschriften of in verordeningen (gericht op bijvoorbeeld zuinig ruimtegebruik, rationeel energiegebruik of toegankelijkheid) wordt gestimuleerd. Planadviezen aan kandidaat-bouwers en verbouwers die aandacht wensen te schenken aan allerlei aspecten rond duurzaam bouwen zullen dankzij deze samenwerkingsovereenkomst wellicht vermenigvuldigd worden. En gemeenten kunnen informatiepunten oprichten waar inwoners alle informatie kunnen krijgen rond sociale en ecologische premies en (fiscale en financiële) reducties.

Tussenkomsten zijn voorzien voor provinciale en gemeentelijke projecten waarbij aspecten zoals mobiliteit, milieu, ruimtelijke ordening en economie op een samenhangende manier worden bekeken.

Stoeprand… stop! - project gefinancierd door fonds “Dominique De Graeve”:

stoeprandbord in de praktijkHet Fonds Dominique de Graeve is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en biedt ondersteuning aan al wie zich in de dagelijkse praktijk bezighoudt met de inrichting, het onderhoud en de werking van veiligheidszones in de schoolbuurten.
In 1999 werd het project "op [de] weg !" van de milieuraad en de preventiedienst bekroond.
De uitwerking van het project viel goedkoper uit dan geraamd en de resterende middelen werden door de milieuraad opzijgezet om de vervolgkosten van "op [de] weg !" te dragen of om een ander project dat kadert in de doelstellingen van het Fonds Dominique de Graeve te ondersteunen.

stoeprandbordMet het initiatief “Stoeprand… stop!” van de Mortselse preventiedienst werd een valabel project gevonden dat aan de doelstellingen voldeed. Dit verkeers-educatieve kleuterproject is een primeur voor Vlaanderen.

Vanaf vrijdag 19 september 2008 zijn er onder de wettelijke verkeersborden in de buurt van de basisschool De Tandem uit Mortsel speciale borden op kinderhoogte gehangen.
In de klas en thuis wordt er gewerkt met het Brunaboekje ‘Stoeprand… stop’, op straat vinden de kleuters dezelfde figuren terug. Met de aangepaste borden, kunnen de kleuters de verkeerslessen echt op de openbare weg beleven en leren ze de ‘grote-mensen-borden’ kennen.

Zowel het stadsbestuur als de school zijn overtuigd dat dit kleuter verkeersproject een meerwaarde heeft. Indien dit pilootproject succesvol is, is het de bedoeling van het stadsbestuur om in 2009 alle andere kleutervestigingen in Mortsel van een ‘Stoeprand… stopproject’ te voorzien.

Meer informatie rond dit initiatief krijg je bij de Mortselse preventiedienst, 03 444 17 17 of via e-mail: ellen.vaneyndhoven@mortsel.be.

Meer info:

Rondvraag

Diverse:

Technologie - Passiefhuisstraat in Aalst…:

SOLvA ( Streekontwikkelingsmaatschappij Land van Aalst) is gestart met de bouw van het woonproject "Het Binnenhof" in de Botermelkstraat in Aalst. Er worden 32 woningen rond een binnentuin gebouwd waarvan 7 passiefhuizen en 2 lage-energiewoningen. Dit is het eerste collectieve woonproject volgens het passiefhuisprincipe in Belgie.

Dit is een trendbreuk met de praktijk in ons land, daar waar nu reeds in sommige landen de bouw van nieuwe sociale woningen verplicht volgens het passiefhuisprincipe dient te gebeuren.

De passiefhuizen verbruiken 90 percent minder energie dan traditionele woningen. Naast extra isolatie wordt de woning luchtdicht gemaakt, zodat de warmte in de woning aanwezig blijft en niet kan ontsnappen langs spleten en kieren. Een ventilatiesysteem zorgt voor de constante aanvoer van verse lucht die opgewarmd wordt met de afgevoerde lucht.
De energiefactuur van dergelijke woningen is verwaarloosbaar.

De gebruikte bouwmaterialen van het Binnenhof zijn erg milieuvriendelijk. De woningen bestaan uit een houtskelet dat wordt opgevuld met glaswol (totale dikte: 27,5 cm). Het dak wordt geïsoleerd met 36,5 cm glaswol. De ramen zijn van superisolerend glas, in een thermisch onderbroken houten schrijnwerk.

De woningen worden aan kostprijs verkocht voor 222.550 tot 227.356 euro, zonder BTW. Elk passiefhuis heeft 154 m² vloeroppervlakte, telt 3 slaapkamers en heeft een tuin (90 m²) met terras.

[Werking 2008]

laatste wijziging: 23/06/22