Verslag milieuraad 9 december 2009

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; Iven Ivo; Joris Yves; Lambert Griet; Lauwers Charles; Tobback Marc; Gerardyn Aagje; Hateau Roland; Heiler Walter; Fierens Jos

Vorming ecologische voetafdruk op woensdag 9 december

De milieudienst organiseert in samenwerking met de milieuraad een vorming over de ecologische voetafdruk.
Doelgroep was in eerste instantie de milieuraad en de GROS. Ook inwoners van Mortsel konden zich inschrijven.

Wat is de “de ecologische voetafdruk”?

Duurzame ontwikkeling kan pas een succes worden als we er allemaal onze schouders onder zetten. Dat kan door onze ecologische voetafdruk te verminderen.

De ecologische voetafdruk werd ontwikkeld om zicht te krijgen op de manier waarop we met de aarde omgaan. Het is een cijfer dat aangeeft hoeveel vruchtbare grond iemand gebruikt.

Rekening houdend met de huidige wereldbevolking en de beschikbare reserves is er 1,8 hectaren beschikbaar per persoon.
Als we duurzaam willen leven en de aarde niet verder willen uitputten, mogen we dus per persoon niet meer dan 1,8 hectaren gebruiken.
Op dit ogenblik is het gebruik van de aarde heel ongelijk. Zo gebruikt de gemiddelde inwoner van India 0,8 hectaren en de gemiddelde Noord-Amerikaan 9,6 hectaren.
De gemiddelde Belg gebruikt 5,6 hectaren.
Als de inwoners van de ontwikkelingslanden (met onder andere giganten als India en China) hetzelfde consumptiepatroon zouden hanteren als een inwoner van de VSA hebben we vijf extra wereldbollen nodig.

Om duurzaam te leven moeten we onze ecologische voetafdruk dus verkleinen.
Je hoeft hiervoor geen buitensporige inspanningen te doen. Verschillende gezinnen hebben reeds bewezen dat je zonder comfortverlies een vermindering van 75% kunt realiseren.

Dr. Jenny De Laet begon haar vorming met een algemene situatieschets. Het tweede stuk bestond uit 2 workshops waar de 23 aanwezigen, verdeeld in 4 groepen, aan de slag konden rond de thema’s energie, consumeren en verkeer.

Advies project “fortloop”:

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst voor het werkjaar 2010 wil het stadsbestuur een subsidie aanvragen bij de Vlaamse overheid voor het openleggen van de ingebuisde Fortloop in het kader van het RUP Sportlandschap en de actie Countdown 2010.

De Fortloop is een waterloop die ontspringt in Mortsel en te Borsbeek uitmondt in de Koude Beek. Deze waterloop is gelegen in het deelbekken Boven Schijn en werd in Borsbeek in uitvoering van het deelbekkenbeheersplan enkele jaren geleden reeds opengelegd, ecologisch heringericht met inbegrip van de aanleg van een bufferzone.

Inmiddels heeft de stad Mortsel een RUP Sportlandschap opgemaakt waar de mogelijkheid voorzien wordt om langs de Fortloop op het grondgebied Mortsel volgende maatregelen uit te voeren:

Het reeds uitgevoerde project langs de Fortloop te Borsbeek bewijst dat het openleggen van de Fortloop gekoppeld aan een natuurlijke inrichting en bufferzones een zeer gunstige invloed heeft op het ontstaan en de ontwikkeling van beekbegeleidende fauna en flora.

Bij het openleggen van de beek zal er aandacht zijn voor de aanleg van zachthellende natuurlijke oevers en oeverzones, het voorzien van meanders en ruimte voor watergebonden vegetaties

Het stadsbestuur heeft de milieuraad gevraagd om over bovenstaand plan een advies uit te brengen

De milieuraad geeft unaniem een gunstig advies aan het openleggen van de ingebuisde Fortloop in het kader van het RUP Sportlandschap en de actie Countdown 2010

zie ook:

Werken heraanleg Liersesteenweg – ecotunnel voor de koude beek - verdere informatie.

BAM nv heeft op 23/11/09 een antwoord bezorgd aan het stadsbestuur. Hierin wordt vermeld dat "de aanleg van een verbindend pad langs de Koude Beek geen deel uitmaakt van de vergunning maar dat de trambusbaan zal versterkt worden om de toekomstige aanleg niet te hypothekeren". Dit antwoord is gebaseerd op een overlegnota tussen stadsbestuur en BAM van begin 2007.

Op de vergadering van de milieuraad werd beslist om een persmededeling de ether in te sturen om te protesteren tegen deze situatie.

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Er werden vanuit het stadsbestuur geen punten aangemeld.

Rondvraag:

/

Mededelingen van het stadsbestuur:

/

Mededelingen

Lichtvervuiling/energieverspilling:

Op het pleintje voor Meerminne branden elke nacht 6 grondspots van 125 watt die (zeker nu er geen bladeren meer in de bomen hangen) totaal onfunctioneel zijn.
Dit is in strijd met VLAREM en politiereglement zone Minos.
Er werd gevraagd of het niet mogelijk is deze te doven om lichtvervuiling en energieverspilling tegen te gaan.
Ter info:

Het stadsbestuur heeft Eandis verzocht om de grondspots uit te schakelen.

[Werking 2009]

laatste wijziging: 06/08/19