Verslag milieuraad 8 december 2011

Aanwezig:

Berghmans Hugo; De Schepper Guido; Desmyter Jan; Hateau Roland; Lambert Griet; Lauwers Charles; Mertens Erik; Boudewijns Raymond; Van Hove Arnold; Derkinderen Marie; Adams Jan; Schepers Hilde

Advies R11bis:

De Jeugdraad, gezinsraad, gecoro, college, woonwagencommissie, eigen diensten hebben allemaal tijdig hun advies aan de gouverneur bezorgd. De milieuraad is te laat en kan nu enkel nog advies geven aan de gemeenteraad (december 2012).

Tijdens de vergadering worden eerst de standpunten van Natuurpunt, R11mis en gecoro uitvoerig voorgesteld. Vervolgens volgde een debat met onderstaand resultaat als advies:

De milieuraad adviseert het project R11bis door Mortsel ongunstig.

De milieuraad is bezorgd over volgende aspecten:

Luchtverontreiniging:

Er moet minimaal worden voldaan aan de Europese normen ter zake, ook langs de hoofdwegen. Er zijn weinig of geen garanties dat de uitvoering van dit project op dit vlak een oplossing zal bieden, eerder integendeel. Het project vormt ernstige bedreiging van de leefbaarheid in deze dichtbevolkte omgeving.

Aantasting natuurwaarde en open ruimte:

Het project zorgt voor een serieuze aantasting van 3 belangrijke open ruimte- en groengebieden (oude spoorwegberm, Klein Zwitserland, open ruimte gebied Gasthuishoeven en Koude Beekvallei voor verbindingsweg R11-N10 en rond punt luchthaven). Deze gebieden hebben een grote toegevoegde waarde voor de leefbaarheid van Mortsel, zowel wat betreft de natuurwaarde ervan, als de potentie voor de natuurbeleving in een verstedelijkt gebied.

De uitvoeringstechniek “cut en cover” is niet geschikt voor het tracé tussen luchthaven en Amadeus Stockmanslei. Het resterend wegentracé neemt teveel ruimte in en dient compacter te worden ontworpen. Het verlies aan natuurwaarden moet, op hetzelfde tijdstip als de uitvoering van de werken, in de onmiddellijke omgeving worden gecompenseerd.

Het project ‘groene wandel- en fietsberm Mortsel’ is door de Vlaamse minister voor leefmilieu goedgekeurd (17/12/2002) als ‘vernieuwend en voorbeeld stellend project voor groene verbindingen in verstedelijkt gebied’ in kader van het harmonisch park- en groenbeheer. Deze studie dient mee als streefbeeld voor de uitvoering van dit project te worden meegenomen.

Mobiliteit:

Er is niet aangetoond dat het project een oplossing zal vormen voor de mobiliteitsproblematiek in de Antwerpse zuidrand en de Antwerpse agglomeratie in het algemeen. Er ontbreken studies naar alternatieven (v.b. tracé verder van de Antwerpse agglomeratie bij voorkeur in combinatie met bestaande lijntrajecten eventueel in combinatie met een betere ontsluiting van de as Mechelen - Lier) en maatregelen om het aantal voertuigen en gereden voertuigkilometers te beperken (sturend beleid ondermeer door tolheffing/km-heffing en andere maatregelen om de modal shift te verhogen).

Zie ook: advies R11bis

Advies aanpassing gemeentelijk subsidiereglement REG:

Voor de toekenning van de subsidies rationeel energiegebruik, werkt het stadsbestuur sinds begin 2010 samen met distributienetbeheerder Eandis. De premies van Eandis wijzigen grondig voor werken uitgevoerd vanaf 1 januari 2012. In het kader hiervan wordt voorgesteld om ook de voorwaarden voor het verkrijgen van een subsidie van de stad Mortsel aan te passen. Een wijziging van het subsidiereglement biedt de mogelijkheid om enkel werken te subsidiëren die een substantiële impact hebben op het energieverbruik in de woning.

Het stadsbestuur stelt voor om de voorwaarden voor de subsidie dakisolatie en de subsidie hoogrendementsbeglazing aan te passen, de subsidie zonneboiler te behouden en de subsidie fotovoltaïsche zonnepanelen af te schaffen. De extra aanmoediging van het gebruik van ecologisch verantwoorde bouwmaterialen (nagroeibare isolatiematerialen en FSC-hout) wordt behouden.

Hieronder wordt een overzicht gegeven van de huidige en nieuwe subsidievoorwaarden voor dakisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen bij Eandis en stad Mortsel. In de rechterkolom wordt een voorstel gedaan voor nieuwe voorwaarden die gelden voor werken uitgevoerd vanaf 1 januari 2012.

Subsidie

Eandis 2011

Mortsel 2011

Eandis 2012

Mortsel 2012

dakisolatie

R-waarde >= 3

(vb 12 cm rotswol)

ā 4 euro/mē

R-waarde >= 3

(vb 12 cm rotswol)

ā 4 euro/mē

(max. 400 euro)

 

indien nagroeibare materialen:

ā 6 euro/mē

(max. 600 euro)

R-waarde >= 3,5

(vb 14 cm rotswol)

ā 6 euro/mē

(max. 720 euro)

 

R-waarde >= 4

(vb. 16 cm rotswol)

ā 7 euro/mē

(max. 840 euro)

 

R-waarde >= 4,5

(vb. 18 cm rotswol)

ā 8 euro/mē

(max. 960 euro)

R-waarde >= 4,5

(vb 18 cm rotswol)

ā 4 euro/mē

(max. 400 euro)

 

indien nagroeibare materialen:

ā 6 euro/mē

(max. 600 euro)

hoogrendementsglas

U-waarde <= 1,3

ā 10 euro/mē

U-waarde <= 1,3

ā 5 euro/mē

(max. 100 euro)

 

indien FSC-hout:

ā 7,5 euro/mē

(max. 150 euro)

enkel ter vervanging van enkel glas:

U-waarde <=1,1

ā 12 euro/mē

(max. 300 euro)

 

ter vervanging van enkel of dubbel glas:

U-waarde <=0,8

ā 15 euro/mē

(max. 375 euro)

ter vervanging van enkel glas:

U-waarde <=1,1

min. 2,5 mē ā 5 euro/mē

(max. 100 euro)

 

ter vervanging van enkel of dubbel glas:

U-waarde <=0,8

min. 2,5 mē ā 5 euro/mē

(max. 100 euro)

 

indien FSC-hout

ā 7,5 euro/mē

(max. 150 euro)

zonneboiler

75 euro/mē

(min. 525 euro – max. 1.500 euro)

250 euro

200 euro/mē

(max. 1.500 euro)

250 euro

PV-panelen

/

250 euro

/

/

De milieuraad geeft gunstig advies aan het voorstel, mits de premie voor dakisolatie gelijk blijft aan de premie van Eandis. In praktijk betekent dit een verhoging van de gemeentelijke subsidie van 4 euro/mē naar 8 euro/mē (bij niet nagroeibare isolatiematerialen) en 10 euro/mē (bij nagroeibare isolatiematerialen).

Zie ook: advies aanpassing subsidiereglement REG

Advies projectaanvraag Savelkoul (realiseren park op plaats stapelplaats gemeentewerf)

In kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met de Vlaamse overheid, kan de stad voor 2012 een subsidie-aanvraag indienen (subsidiepot 11.000 euro).
De stad Mortsel wenst de herinrichting van de plantenbank park Savelkoul tot parkgebied in te dienen (zie gemeenteraad november 2011 en aanvraag als bijlage).
Hiervoor is een advies van de milieuraad vereist.

In 2010 en 2011 werd het stadsbestuur eigenaar van het parkgebied Savelkoul langs de Koude Beek. Een deel van dit gebied (zgn. plantenbank) wordt gebruikt als opslagplaats voor de stedelijke dienst stadswerken.
In kader van dit project wordt de opslagplaats buiten dienst gesteld en wordt de bestaande verharding en omheining verwijderd. Daarna wordt de ruimte terug als parkgebied ingericht.
In het GNOP en het RSP Mortsel wordt de herwaardering van de natuurwaarden in de Koude Beekvallei als belangrijk aandachtspunt weerhouden.
Er wordt nu een RUP voor dit gebied opgemaakt dat deze beleidskeuzes nog versterkt (RUP Koude Beek voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 15/11/11).

De milieuraad geeft gunstig advies aan dit project

Zie ook: advies subsidieaanvraag park Savelkoul

Rup Fort 4 - eerste bespreking:

Het openbaar onderzoek rond het rup Fort 4 loopt van 1 december 2011 tot 29 januari 2012.

Wegens tijdsgebrek wordt het agendapunt verschoven naar de vergadering van januari.
Op deze vergadering moet advies uitgebracht worden.
Een voorstel tot advies zal vooraf rondgezonden worden.

Rup Koude Beek - eerste bespreking:

Het openbaar onderzoek rond het rup Koude Beek loopt van 1 december 2011 tot 29 januari 2012.

Wegens tijdsgebrek wordt het agendapunt verschoven naar de vergadering van januari.
Op deze vergadering moet advies uitgebracht worden.
Een voorstel tot advies zal vooraf rondgezonden worden.

Botulisme en beluchting fortvijver:

Punt verschoven naar vergadering januari wegens tijdsgebrek

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Er zijn geen nieuwe projecten aangemeld door de milieuambtenaar.

Mededelingen:

Vergaderdata 2012:

Kippenactie 2012:

Op 12/05/2012 zullen er opnieuw legkippen bedeeld worden (kostprijs: 7.00€, vooraf te bestellen tot eind maart)

Meer info: Kippenactie

[Werking 2011]

laatste wijziging: 13/12/11