Verslag milieuraad 4 april 2019

Boom met reservoir om regenwater op te vangen  - ook te Mortsel?

De stad Mechelen heeft een boom aangeplant met daaronder een reservoir dat regenwater opvangt. Die buffer zorgt voor water voor de boom. Dit is een primeur in ons België. Kunststof kratten slaan het regenwater tijdelijk op zodat de wortels van de boom rustig de kans krijgen om dit op te nemen. Een drainerende laag stenen onder de kratten zorgt dat het water kan infiltreren. Het teveel aan regenwater stort gewoon over naar de gemengde riolering.

Het stadsbestuur laat weten dat in de Kapenbergstraat een ‘light-versie’ van dit concept al is aangelegd. De bomen staan hier tussen de parkeerstrook. Onder de parkeerstroken zit een Permavoid systeem. Dit zijn ook zo’n kratten waar bomensubstraat in zit. Doordat de parkings zijn aangelegd in kassei met open voeg loopt het water dus rechtstreeks naar de ondergrond. De wortels van de bomen halen zo voeding vanonder de parkeerstrook dus nemen ook een heel deel water op.

Bomen krijgen extra groeikansen indien dergelijke systemen toegepast worden in centrumgebieden met veel verharding en weinig infiltratie / buffercapaciteit voor regenwater.

Anderzijds zal een boom pas wortels ontwikkelen als ze regelmatig droog komen te staan waardoor toepassen van dergelijke systemen negatief kan zijn voor de beworteling van de bomen erboven.

Voorstelling jegemeentetelt.be

Jegemeentetelt.be is een initiatief van Tree company en De Wakkere Burger om de begroting van lokale overheden in Vlaanderen transparant te maken. “Waar gaan mijn belastingen naartoe?”, is een vraag die veel mensen zich stellen. Tijdens het zoeken naar een antwoord ontstaat vaak een discussie. De ene zegt dat we te veel betalen, de andere zegt dat er met de geïnde belastingen best wel veel gebeurt. Je Gemeente Telt biedt geen antwoord op deze vraag, maar laat je zelf oordelen.

Met het platform is het gemeentebudget makkelijk toegankelijk. Voor participatie moet iedereen vlot toegang hebben tot informatie over het budget van zijn of haar gemeente of stad! Daarnaast kan je ook jouw gemeente vergelijken met gelijkaardige steden of gemeenten. Zo begrijp je beter waar jouw lokaal bestuur wel of niet op focust!

Als lokaal bestuur kan een gemeente ook extra  toelichtingen geven bij de begroting of projecten publiceren die impact hebben op het lokale budget. Hierdoor hebben de inwoners een beter en transparanter inzicht op de begroting (hiervoor moet de gemeente intekenen op de extra module "Je Gemeente Telt +" of "JGT+".

Meer info:

Voorstelling provincies.incijfers.be/databank

Provincies.incijfers.be is een website waaraan alle Vlaamse provincies samenwerken om statistische gegevens uit verschillende databanken samen te brengen en toegankelijk te maken. De huidige website is nog een beta-versie (testversie), die nog continu aangepast wordt en nog niet over alle functionaliteiten beschikt.

Via het dashboard kan je op een heel snelle manier relevante cijferreeksen, gegroepeerd per thema, raadplegen en deze vergelijken (benchmarking) met een gemeente, provincie of het Vlaams gewest. Je kan bovendien ook nog alles gemakkelijk exporteren naar pdf of naar een excel-bestand  om het zelf verder te bewerken.

De gegevens op de website zijn up-to-date gezien ze automatisch geactualiseerd worden uit de verschillende databanken.

Statiegeld op gemeentelijk niveau - advies

zie advies statiegeld op gemeentelijk niveau

Aparte ophaling plastic afval ook in Mortsel?

Twee nieuwe inwoners (uit Limburg en Leuvense) konden in hun oude gemeente alle plastic afval kwijt in een rose/paarse zak, die apart verwerkt werd tot nieuwe producten i.p.v. verbrand. Ze vroegen zich af of in Mortsel ook nagedacht wordt over deze afvalstroom? Ze voelen zich er slecht bij als ze plastics in de restafvalzak moeten stoppen.

Het is niet gekend of IGEAN dit (ook voor Mortsel) gaat invoeren, maar het zal hoe dan ook vòòr 2021 zijn.  Fost+ rolt het project gespreid in de tijd uit. De streefdatum voor IGEAN is begin 2020

Zie ook:

Ontharding – subsidies - advies

zie advies aanvraag subsidie ontharding

Advies livestream gemeenteraad

zie advies lifestream gemeenteraad

Meer info:

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Openbare onderzoeken op https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/

De openbare onderzoeken  en beslissingen (en ev. beroepen) kunnen bekeken worden op https://www.omgevingsloket.be/omvPubliek/?openbaaronderzoek.

Verkaveling terrein Anna Van Hoornstraat, grenzend aan Hoeve Dieseghem

Een stukje grond grenzend aan het terrein “Hoeve Dieseghem” is eigendom van Stad Mortsel en op dit ogenblik in gebruik door de buurman als tuin. De stad Mortsel heeft hiervoor en verkavelingsaanvraag gedaan zodat dit verkocht kan worden als bouwgrond voor een vrijstaande eengezinswoning.

In de gemeenteraad van 26 maart 2019 werd door de oppositie gevraagd om het bouwperceel dat ontstaat  na de verkaveling niet te verkopen, rekening houdend met de natuur en historische waarde. Schepen De Haen stelt dat het terrein verkocht zal worden. Hij gaf aan dat de opbrengst van de verkoop beter gebruikt kan worden voor de aankoop van “beter groen” elders in Mortsel – een uitspraak om op te volgen.

GECORO en kwaliteitskamer

De kandidaturen voor de leden van de GECORO  zijn binnen, maar de samenstelling moet nog door de gemeenteraad vastgesteld worden.

De kwaliteitskamer is ondertussen samengesteld uit vijf deskundigen en er heeft al een eerste vergadering plaatsgevonden.

Mededelingen stadsbestuur

Asbestsanering – samenaankoop leidingisolatie

Het aantal projectaanvragen voor asbestverwijderingsprojecten overtreft ruimschoots de voorziene subsidiemogelijkheid. De provincie heeft nog geen goedkeuring of subsidies om het project “leidingisolatie” al op te starten. Ze hopen binnenkort meer uitleg te ontvangen. De Vlaamse regering is in “lopende zaken” , dus mogelijk moet er gewacht worden tot na de verkiezingen om meer duidelijkheid te krijgen.

De subsidie zal mogelijk van 50% naar 30% zakken.

Slechtvalken

De infostand stand ‘Slechtvalken’ in de gemeentelijke bibliotheek zal rond 10/04 operationeel zijn tot 15/05.

Op https://www.agfa.be/slechtvalken/webcam/ kan je de 4 kuikens van 2019 bekijken.

Rondvraag:

Geen waterdoorlatende verharding in de Fortstraat?

 In de Fortstraat heeft men de parkeerstroken in kasseien dichtgecementeerd.

Voor de Fortstraat zal  alle regenwater aflopen naar de wadi naast de straat (zijde fort – nog aan te leggen) en er geen waterdoorlatende verharding in de straataanleg zelf zal gebruikt worden.

De milieuadviesraad gaf al advies over de waterdoorlatende verharding. Het is de bedoeling om dit advies bij de opmaak van de meerjarenplanning te gebruiken om het beleidsplan vorm te geven.

Kunstgrasvelden met rubbergranulaten

Naar aanleiding van een bericht in de media was er ongerustheid bij een burger over het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrassportvelden.

Sport Vlaanderen meldt dat de 63 velden die met steun van Vlaanderen (via het Vlaams Sportinfrastructuurplan) zijn aangelegd (waaronder het kunstgrasveld in Mortsel Gasthuishoeven), allemaal voldoen aan de huidige REACH-regelgeving en conform zijn met de DIN-18035-7-normering (de op heden meest gebruikte normering in Europa inzake het gebruik van rubberkorrels)

Beleid omgewaaide bomen

Omgewaaide bomen in bosverband worden niet systematische vervangen. Straatbomen worden wel vervangen indien ze omwaaien.

[Werking 2019]

laatste wijziging: 06/08/19