Verslag milieuraad 9 september 2021

Lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten – info en advies

De Vlaamse regering heeft de gemeenten uitgenodigd om het Lokaal energie- en klimaatpact tussen de Vlaamse regering ende Vlaamse steden en gemeenten goed te keuren.
Dit voorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van september 2021.

Verwacht van de lokale besturen:

Voor de uitvoering van bovenstaande projecten voorziet Vlaanderen voor 2021 een subsidie van 85000 euro/jaar (principe 50% cofinanciëring - voor 1 euro legt Vlaanderen een euro bij).
Dit bedrag wordt elk jaar terug vastgesteld.

De stad vraagt om na te denken over mogelijk projecten die naar voor geschoven moeten worden – budgetvoorstellen Stad en voorstellen milieuraad kunnen besproken worden op milieuraad van oktober.

Advies:

De milieuraad adviseert om het klimaatplan te onderschrijven, dit in afwachting dat de concrete keuzes later dit jaar bepaald zullen worden.

Meer info:  lokaal energie- en klimaatpact tussen de laamse regering en de Vlaamse steden en gemeenten

Deelmobiliteit - stand van zaken

Er komen steeds meer deelwagens ter beschikking binnen de gemeentegrenzen. Alle spelers zijn vertegenwoordigd.

Er komt een projectoproep voor deelfietsen. De inschrijvers moeten ook actief zijn in Antwerpen zodat traject  Mortsel –Antwerpen mogelijk is.

Het Deense bedrijf Donkey Republic zal mogelijk elektrische fietsen ter beschikking stellen.

Mededelingen stadsbestuur

Klimaatdoelstellingen

Amper vijf gemeenten halen de klimaatdoelen om in 2020 twintig procent minder CO2 uit te stoten. De definitieve cijfers worden pas halfweg 2022 verwacht.

Er wordt gewerkt aan een instrument om de klimaatdoelstelling correct te monitoren.

Hemelwaterplan:

Het hemelwaterplan is nog in opmaak. Aquafin kan helaas nog geen afgewerkt document voorleggen.

PFOS in Mortsel

Ovam heeft alle gemeenten gevraagd naar mogelijke bedrijven die PFOS gebruikt hebben (vb. metaalverwerkende bedrijven)  zodat een bijkomend bodemonderzoek overwogen kan worden.

Mogelijk risico voor Mortsel: oefenterreinen brandweer (luchthaven).

Agfa:

Mortsel ligt in de kring van 15 km die in de initiële fase van de communicatie aanzien werd als risicozone voor PFOS).
Ondertussen is deze waarschuwing al teruggeschroefd: Mortsel ligt in de zone voor gewone voorzorgen, niet meer in de acute zone.

Atmosfeermakers

Op 2 oktober 2021 is er een ‘startevenement Atmosfeermakers ‘ in Mortsel. Dit wordt extern begeleid door Avansa.
De Atmosfeermakers is een laagdrempelig participatieproject voor de opmaak van het klimaatactieplan dat zich richt op de inwoners die hier tot nu toe niet of minder bij betrokken waren en richt zich in bijzonder op de onderdelen groen-blauwe wijken en klimaatvriendelijke wijken (o.m. energetische renovatie)

Voor resp. de clusterraad ruimte en de gemeenteraad komen er afzonderlijke brainstormmomenten voor de opmaak van het klimaatactieplan.

Rondvraag

Overkapping sportveld in Sportlandschap

De lelijke overkapping die plots opgeschoten is op het sportlandschap blijkt geen Zeppelin-loods voor de luchthaven te zijn maar is een goedkope overkapping van de (helft) van de nieuwe Padelvelden.

Meerdere leden van de milieuraad werden reeds aangesproken (door zowel inwoners als bewoners van de buurgemeenten/passanten) op de aanwezigheid van dit gedrocht.

De constructie is opgericht conform de voorschriften van het RUP.

De overkapping en de verhardingen bergen het door hen gevangen regenwater binnen de zone van het RUP.

De constructie vormt ontegensprekelijk een verstoring van het groen-agrarisch landschap waarin de sportvelden liggen.
Het vergunnen van een dergelijke constructie geeft weinig blijk van een gezonde visie op ruimtelijke ordening – het evenwicht tussen sport en natuurlijke omgeving is zwaar verstoord.
Als milderende maatregel wordt voorgesteld om rond de constructie een groenscherm aan te brengen zodat het gebouw toch enigszins verstopt wordt.

Er wordt voorgesteld op samen met de GECORO (als “clusterraad ruimte”) een advies op, te stellen over deze constructie:

H2 coop storage project – Participatie stad Mortsel + Milieuraad om tot een eerste energiegemeenschap te komen

Dankzij de financiering van Smart Energy Systems ERA-Net (MICall19), kan ZuidtrAnt participeren aan het project H2 Coop Storage.

Dit onderzoeksproject legt de focus op de ontwikkeling van tools die de inzet en het beheer van een energiegemeenschap voor hernieuwbare energie met hybride opslag mogelijk maken.
De hybride opslag van hernieuwbare energie omvat zowel stationaire batterijen, als in seizoensopslag van waterstof (H2).

Concreet zal het project zich richten op de veiligheidsaspecten en normen die moeten worden toegepast bij het gebruik van waterstof (H2) op plaatsen in woongebied.  De opslag van H2 krijgt hierbij extra aandacht. Meer specifiek beoogt het project allerlei risicoanalyses uit te voeren, zowel bij het ontwerp van apparatuur, beveiligings-en monitoringssystemen. Het beoogt de kenniskloof over de veiligheid van gasvormige en vloeibare H2 voor toepassingen zoals transport en opslag via schepen en pijpleidingen te verkleinen.

ZuidtrAnt  wil in 2022 een democase uitrollen bij Opnieuw&Co. Daar zullen ze het  zonnedak koppelen aan een Solenco powerbox die van de overschotten van onze zonnestroom, waterstof en warmte kan aanmaken. De bedoeling van deze democase is de economische haalbaarheid te testen en de hindernissen te bepalen bij de productie van hernieuwbare energie en opslag (dag-en nachtopslag +  seizoensopslag met H2).

Nu de wetgeving rond energy communities (Europese directieve) er zit aan te komen in Vlaanderen (start in 2021), willen ze van deze kans gebruik maken om binnen dit project de uitwerking van zo een community op poten te zetten. Het doel moet zijn eigen geproduceerde hernieuwbare energie ter plaatse opslaan en terug gebruiken zonder grote meerkost op de energiefactuur van de omwonenden. Dit is zowel op technisch als sociaal vlak een uitdaging. Hoe kan een wijk, appartementsgebouw, co-housing,…. in de toekomst zelf zijn stroom en (eventueel warmte) produceren, opslaan (dag – en seizoensopslag) en terug verdelen. Op sociaal vlak is het een uitdaging om dit technisch verhaal laagdrempelig naar de betrokken buurtbewoners te brengen.

[Werking 2021]

laatste wijziging: 05/01/22