Straatgeveltuinjes

Wat ?

een straatgeveltuintje is een strook plantgrond die ontstaat door een aantal betontegels (dalles) weg te nemen aan de voorgevel. Dit dient echter te gebeuren volgens bepaalde richtlijnen. U vindt ze beknopt hierna. (zie ook: volledig reglement)

Afmetingen

een straatgeveltuintje is maximum 1 betontegel breed (30 cm). De lengte bepaalt U zelf, U dient echter minimun 30 cm van uw buur te blijven;

de vrije doorgang op straat moet minimum 120 cm zijn. Zo het voetpad voor uw deur minder dan 150 cm breed is, dan mag U geen straatgeveltuintje aanleggen.

tekening met te resperen afmetingen geveltuintjes

Aanvraag

het aanleggen van een straatgeveltuintje moet aangevraagd worden. De vereiste formulieren kan U bekomen op de stedelijke technische dienst, linker zijgebouw van het stadhuis

Risico's

de uitgebroken tegels moeten bewaard blijven. U gebruikt ze best om een "kantrij' te plaatsen. Zo U ze tevens iets boven het voetpadniveau laat uitsteken vermijdt U het inwaaien van papier, enz.

graaf voorzichtig zodat geen leidingen van gas, water of andere beschadigd worden;

net als bij keldergaten enz ... blijft U verantwoordelijk voor de voorbijkomende voetgangers. Zorg er dus voor dat zich geen verzakkingen of andere hindernissen voordoen;

de planten mogen de voorbijgangers niet hinderen.

De milieuraad...

verkoopt sinds 2001 ook in het kader van de actie "behaag Mortsel ... Natuurlijk!" plantjes die geschikt zijn als gevelbegroening.

Reglement aanleg geveltuintjes - gemeenteraad 18/03/1990

"... Aangezien ter verfraaiing der straten, vergunning kan worden verleend tot het aanleggen van straatgeveltuintjes;
...

Besluit:

Art. 1.:

Met ingang van 1 april 1980 kan verguinning worden verleend voor het aanleggen van een straatgeveltuintje op de voetpaden van de gemeente Mortsel. De aanvraag zal gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen. Wanneer de aanvraag echter een rijksweg betreft, zal deze voorafgaandelijk voorgelegd worden voor advies aan het ministerie van openbare werken.

Art. 2.:

De vergunningen zullen gratis verleend worden

Art. 3.:

De uitvoering mag geschieden onder volgende voorwaarden:

Art. 4.:

Het uitbreken van de nodige tegel(s) mag door de aanvrager en op zijn risico uitgevoerd worden. De uitkomende tegels dienen bewaard te worden en kunnen eventueel als kantrij gebruikt worden. Er dient een boord aangebracht te worden welke minimum 0,05 in en maximum 0,20 m boven het voetpadpeil uitsteekt. Graafwerken dienen met de nodige voorzichtigheid te worden uitgevoerd, zodat geen leidingen van elektriciteit, telefoon, gas, TV-distributie enz. worden geraakt. Eventuele beschadigingen en herstellingen blijven ten laste van de aanvrager.

Art. 5.:

De beplanting mag de voorbijgangers niet hinderen en mag niet meer dan 0,45 m vóór de rooilijn komen. Enkel deze planten zijn toegelaten die door hun aard of natuur geen hinder of schade. kunnen berokkenen aan geburen of voetgangers.

Art. 6.:

De beplanting moet regelmatig onderhouden worden

Indien de beplanting ziek is of last heeft van parasieten dient deze met een niet schadelijk product behandeld te worden of dient deze verwijderd te worden.

Art. 7:

Het gemeenstuur behoudt zich het recht voor, bij ergerlijke verwaarlozing van het straatgeveltuintje, het voetpad terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, op kosten van de nalatige en zorder dat deze hiervoor enige schadevergoeding zal kunnen vorderen.

Art. 8:

De verleende vergunning kan steeds herroepen worden door het college van burgemeester en schepenen zonder dat de bewoner hiervoor schadevergoeding kan vorderen.

Art. 9:

  1. In straten waar door de gemeente wordt overgegaan tot het aanleggen van woonerven kan de toelating ruimer opgevat worden.
  2. In straten waar door de gemeente wordt overgegaan tot het uitvoeren van wegenwerken zal de gemeente zonder vergoeding beschikken over het straatgeveltuintje.
  3. Dezelfde regel geldt voor werken uit te voeren door erkende nutsmaatschappijen.

Art. 10.:

De overtreders van de artikelen 3 tot en met 6 van onderhavige verordening zullen met de gewone politiestraffen worden gestraft (1 tot 25 fr geldboete en/of 1 tot 7 dagen gevangenisstraf).

Art. 11.:

Afschrift van deze beslissing zal gezonden worden aan:

[Home]

laatste wijziging: 17/08/10