Verslag milieuraad 13 november 2003

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Boudewijns Raymond; Cuypers Koen; Desmyter Jan; Devisch Ronald; Dierick Jean; Iven Ivo; Lauwers Charles; Peeters Veerle; Tobback Marc; Van Peer Ria

Advies “groenelementen in de stad”

een advies wordt uitgesteld op vraag van Natuurpunt, die deze zaak nog gaat bespreken op hun intern overleg.

Overlegorgaan luchthaven Deurne – standpunt milieuraad i.v.m hervergunning luchthaven

regio-overleg rond de hervergunning van de luchthaven:

volgende punten worden overgebracht aan de overlegcommissie luchthaven Antwerpen om eventueel in hun advies te verwerken (dit zijn voorstellen; het is niet zeker dat deze punten aangenomen worden):

Advies “Warmteverliezen opsporen via luchtfotografie”:

Om gebruik te kunnen maken van ondersteuning voor de actie “Warmteverliezen opsporen via luchtfotografie” door “Tandem”, dienen we formeel een advies uit te brengen: (zie ook: advies Warmteverliezen opsporen via luchtfotografie)

Advies “Ecomarkt”

Op 20/10/2003 werd er een verkenningronde georganiseerd rond het idee van de biomarkt:

Het idee…

Eind 2002 ontstond bij Wervel (basiswerkgroep Antwerpen) de idee om de biologische telers in onze provincie en de Antwerpenaars dichter bij elkaar te brengen (korte keten-principe). Hieruit ontstond de idee om een biomarkt in Antwerpen te organiseren.

Op het Antwerpse Falconplein heeft het stadsbestuur (onder impuls van Lieve Stallaert, districtsschepen van Antwerpen), een buurtcomité en de vzw Wervel een succesvolle biomarkt georganiseerd op 25 mei 2003. Dit initiatief wordt herhaald op zondag 2 november 2003.
Ondertussen denkt de stad Antwerpen eraan om van dit evenement een heuse maandelijkse markt te maken.

In het kader van een duurzaam beleid, leek het voor Mortsel wel interessant de burger de mogelijkheid te bieden om op een aantrekkelijke en eenvoudige wijze in contact te komen met bioproducten op een biomarkt.
Een markt is een bij uitstek laagdrempelig evenement.

Om de standhouders continuïteit te kunnen bieden én om het “bio”-idee niet als een eenmalig feit te klasseren, werd er gedacht aan een terugkerend evenement.
Ook de burgers hebben nood aan continuïteit, willen ze voluit het biopad opgaan.
Om een voldoende hoge frequentie te kunnen realiseren werd gedacht aan een alternerend initiatief tussen verschillende gemeenten uit dezelfde streek.

Wat kan een biomarkt zijn?

Een biomarkt kan meer zijn dan een gewone markt: het moet leuk zijn om er te vertoeven.

De standhouders…

Uit de ervaring met het Falconplein blijkt dat het vinden van voldoende standhouders die regelmatig willen meewerken aan een dergelijk evenement het moeilijkste is.

We kunnen echter een beroep doen op de expertise van vzw Wervel om de contacten met de standhouders te leggen. Zij zijn ook bezig met een “groepering” te stichten van bio-producenten.

Wat is er nodig?

En verder…

De op de vergadering vertegenwoordigde gemeenten stonden niet weigerachtig tegenover het organiseren van een biomarkt.

Iedereen was het erover eens dat we in eerste instantie de markt moeten aftasten door vanaf voorjaar 2004 maandelijks een biomarkt te organiseren (niet in de zomermaanden), die alle deelnemende gemeenten aandoet. Door voor elkaar publiciteit te maken, kunnen we deze evenementen aan elkaar koppelen zodat er een eerste vorm van continuïteit ontstaat.
Met deze proef kunnen we peilen of er belangstelling is voor dergelijk initiatief. Dit zal dan beslissend zijn om in 2005 door te gaan met dezelfde of een hogere frequentie.

Maar eerst…

Er werd overeengekomen dat alle geïnteresseerde milieuraden hun gemeentebestuur de toestemming vragen om in 2004 bij wijze van proef een biomarkt te organiseren (met als partners: de lokale milieuraad, de andere geïnteresseerde gemeenten en de werkgroep vzw Wervel)

De deelnemende gemeenten laten de Mortselse milieuraad zo snel mogelijk weten wat de situatie voorhun gemeente is.

Op zondag 2 november 2003 zijn Ivo Iven en Marc Tobback op bezoek geweest op de Bioplein 2003 op het Falconplein. Volgende indrukken werden opgetekend:

Op de markt waren er een 25-tal standhouders aanwezig. Het waren zowel handelaars als producenten van bio-producten.

Het aanbod was erg gevarieerd: sierplantjes, kleding en luiers, kaas, vlees, wijn, vruchtensappen, eieren, groenten, fruit, brood, pralines en organisaties zoals het Ecohuis, Veld en Wervel waren vertegenwoordigd.
De bio-bakker leek zowat de meest succesvolle stand te hebben.

Vanaf het beginuur (10:00u) van de markt, waren er voldoende kopers aanwezig. Het leek een erg gevarieerd cliënteel, zeker niet uitsluitend de “geitenwollensokken”-generatie.

De verkoopsprijzen waren nauwelijks hoger dan de prijzen van niet-bio producten in de kleinhandel. Het lijkt een goede weg om non-believers de weg te wijzen naar bio-producten.

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de standhouders te polsen naar hun belangstelling voor een reeks biomarkten in de gemeenten ten zuiden van Antwerpen in 2004.
De meeste verkopers toonden belangstelling voor een dergelijk initiatief. Als meest geschikte moment voor deze markt werd het weekend of een avond op een weekdag genoemd. (er leek een lichte voorkeur te zijn voor een avond in de week)

Wat een probleem kan zijn, is de beschikbaarheid van kraampjes. Nogal wat bio-handelaars maken gebruik van de stalletjes die de stad Antwerpen geplaatst heeft.

Resumerend kunnen we stellen dat Bioplein 03 een erg goede indruk naliet.

Van de milieuraad van Boechout hebben we vernomen dat deze pro de biomarkt is. Van zodra er meer informatie is, gaat ze een advies voor het schepencollege opmaken.

De milieuraad zou graag in maart 2004 van start gaan met een vrijdagavondmarkt op een centraal plein in de stad.
Er zal contact opgenomen worden met de lokale bio-handelaars om ook deel te nemen (we denken ook aan organisaties zoals vb. voedselteams, wereldwinkel, natuurpunt, … en sensibiliseringsprojecten van de stad zoals compostmeesters)

Mogelijk bestaat er interesse bij de middenstand om dan ook een koopavond te houden.

Voor het stadsbestuur van werd een advies opgemaakt om de principiële toelating voor het organiseren van een biomarkt te krijgen.

Nestkastenactie:

Een idee dat reeds een tijdje rijpt, is het organiseren van een nestkastenactie. Dergelijke acties lopen reeds een tijdje in o.a. Brasschaat en Poperinge. Deze acties slaan aan bij de bevolking.

De beste periode om nestkastjes te plaatsen, is de herfst. Dit kan in 2004 gecombineerd worden met de behaagactie.

In voorjaar 2004 kan eventueel een beperkte nestkastenactie komen om het initiatief bekendheid te geven. We denken aan een stand op de biomarkt en bij de “dag van het park”.

Er zal op verschillende plaatsen prijs gevraagd worden voor de aankoop van nestkastjes.
Het GTI heeft laten weten dat ze niet geïnteresseerd zijn om nestkastjes te fabriceren.

Aanpassing statuten milieuraad (verzekering leden milieuraad)

De passage rond de verzekering van de leden en medewerkers van de milieuraad uit voorstel tot statuutwijziging werd door het stadsbestuur gewijzigd.

Hiermee wordt afgeweken van de bepalingen van de samenwerkingovereenkomst Vlaams Gewest – gemeenten "Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling" van december 2001  -.Artikel 5.1.1.5 Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur, par. 7
De stad Mortsel heeft deze samenwerkingovereenkomst ondertekend.
De milieuraad heeft de bepalingen van “voorstel statuut” letterlijk vanuit de samenwerkingsovereenkomst overgenomen.

Tot op heden werd er voor de deelnemers en de leden van de milieuraad die meewerken aan speciale acties (vb. plantenbedeling bij de behaagactie) een aparte verzekering afgesloten. De kosten van dergelijke verzekeringen zijn beperkt.
Een degelijke politiek, die ook andere non-profitorganisaties voeren, wordt aanbevolen in alle publicaties rond vrijwilligerswerk.

Omdat deze passage belangrijk is om de vrijwilligers van de milieuraad te beschermen tijdens hun prestaties voor het stadsbestuur, werd een nieuw advies opgesteld:

meer info:

Provinciale zwerfvuilopruimactie:

Het stadsbestuur gaat de provinciale zwerfvuilopruimactie combineren met de reeds geplande zwerfvuilactie die gefinancierd wordt door de opbrengsten van de verkoop van PMD-zakken (zie FOST+-project Mortsel).
Er zal zwerfvuil opgeruimd worden door enkele scholen en jeugdbewegingen. Ook Natuurpunt “Kern Mortsel” werkt mee aan de actie.
Ook gaan alle inwoners een affiche krijgen “geef zwerfvuil geen kans”.

Volgende informatie hebben we ontvangen over de provinciale zwerfvuilopruimactie op 6 en 7 maart 2004:

1. Uitgangspunt

Reeds verschillende gemeenten in onze provincie organiseerden in het verleden (op eigen initiatief) een zwerfvuilopruimactie. Moesten we nu echter de verschillende gemeentelijke opruimacties in hetzélfde weekend nl. 6 en 7 maart 2004 organiseren en optillen naar een provinciaal niveau, dan zou er meer uitstraling gegeven kunnen worden aan dit initiatief. We hopen natuurlijk ook om de gemeenten die dergelijke actie nog niet organiseerden, te overhalen om mee te werken.

Dit project kadert tevens in de actie ‘tegengaan van illegaal ontwijkgedrag’ uit de cluster Vaste Stoffen van de Samenwerkingsovereenkomst (zowel provincie als gemeente) met het Vlaams gewest en in de Actie 75 ‘Optimaliseren aanpak zwerfvuil’ van het Uitvoeringsplan Huishoudelijke Afvalstoffen 2003-2007 van het Vlaams gewest.

In overleg met enkele gemeenten die reeds dergelijke actie organiseerden, werd besloten om het subsidiariteitprincipe zoveel mogelijk te laten gelden. Dat betekent dat de vrijwilligers voor deze actie niet vanuit het provinciaal niveau aangeschreven zullen worden, maar dat de gemeenten best instaan voor de praktische organisatie van de opruimactie, rekening houdend met hun eigen mogelijkheden en middelen. Ook is het de bedoeling dat de gemeente zélf instaat voor de afvoer van het ingezamelde zwerfvuil, langs het kanaal waar ze mee vertrouwd is.

De provincie adviseert om niet alleen jeugdverenigingen aan te spreken, maar ook te denken aan de seniorenraad, sportverenigingen, milieu- en natuurverenigingen enz… U kan ook de scholen op het grondgebied van uw gemeente aanmoedigen, om op de vrijdag vóór het bewuste weekend nl. 5 maart, zwerfvuil op te ruimen in en rond de school zelf, en dit liefst educatief omkaderd.

2. Provinciale ondersteuning

De provincie zal de gemeenten zoveel mogelijk ondersteunen door o.a. een draaiboek op te stellen, waaruit elke gemeente ideeën kan putten en praktische info vinden om zelf een lokale actie samen te stellen. Alle ingrediënten om de zwerfvuilopruimactie in praktijk om te zetten, zullen hierin vervat worden (modeluitnodigingsbrieven, tekstje voor het infokrantje, …). In de 2de helft van november mag u het draaiboek verwachten.

Daarnaast zal de provincie de gemeenten ondersteunen door verschillende voorzieningen voor de deelnemende vrijwilligers te treffen. We denken hier bijvoorbeeld aan:

Elke deelnemende vereniging ontvangt ook een aantal fluorescerende veiligheidsvestjes. Vestjes en werkhandschoenen zullen ter beschikking gesteld worden zolang de voorraad strekt, daarom is het van belang om snel in te schrijven.

Bovendien zorgt de provincie voor een grootschalige bekendmaking van de actie via pers, internet, ATV/RTV, provinciale nieuwsbrieven en affiches.

De provincie zal aan het Vlaamse gewest vragen om ook in dezelfde periode het zwerfvuil te (laten) ruimen op de bermen en op de op- en afritten van de ring rond Antwerpen.

3. De provincie geeft zelf het goede voorbeeld

Naast de coördinatie van de gemeentelijke opruimacties, wil de provincie ook in én rond het eigen patrimonium het goede voorbeeld geven. Zo zal het zwerfvuil opgeruimd worden in de provinciale groen- en recreatiedomeinen, in de scholen, musea en instellingen en op de provinciale wegen, vooral in de week vóór het weekend van 6 en 7 maart, zodat de gemeente daar geen rekening mee hoeft te houden.

4. Voorkomen is beter dan genezen

Een zwerfvuilopruimactie is echter een ‘end of pipe’-oplossing. Om niet het verkeerde signaal te geven van “gooi maar weg, wij ruimen wel op”, zullen we de opruimactie koppelen aan een grootscheepse sensibilisatieactie. Ook hierbij willen we de gemeenten zoveel mogelijk ondersteunen, door o.a. afvalpreventietips aan te reiken zowel voor het bestuur als voor de burgers, enz.

We hopen op die manier de burgers te overtuigen om hun grondgebied proper en leefbaar te houden !

Mededelingen van het stadsbestuur:

Dag van het park 2004:

Op zondag 30 mei 2004 wordt er de “dag van het park” georganiseerd.

De mensen van Fort 4 vragen of de milieuraad wil meewerken aan deze organisatie. Dit is voor de leden van de milieuraad geen probleem.

Gelet de ervaring met het evenement “ecologische voetstap” van een paar jaar geleden, wordt er gewezen op het probleem van mensen de weg naar het fort te leren kennen.
Het opzetten van randanimatie en voldoende publiciteit is een noodzaak om het evenement tot een succes te maken.

Mededelingen - rondvraag

Waterpeil vijver Fort 4:

Het waterpeil van fort 4 staat ongeveer 45 cm onder het normale peil. Dit is nog niet voorgekomen.
De droge zomer en de lange periode dat de bomen in blad stonden zijn een mogelijke verklaring, maar bij andere vijvers (vb. amfibieënpoel, vijver stadhuis,…) is de daling niet zo sterk.
Het probleem dient opgevolgd te worden.

Sinds 1998 volgt het stadsbestuur op 10 plaatsen in Mortsel de grondwaterstand. De grondwaterstanden ter hoogte van de fortgracht (meetpunten bij zwembad en speeltuintje Neerhoevelaan - Rozentuin) zijn laag maar niet uitzonderlijk laag in vergelijking met sommige andere momenten gedurende de laatste 5 jaar. Na de winter zal de fortgracht dus allicht wel weer een normaal peil bereiken.

Koude beek:

Omdat het officieel overleg rond deze beek niet het verhoopte resultaat geeft, heeft Natuurpunt besloten zelf een werkgroep op te starten om de situatie van de beek op te volgen.

Veerle Peeters deelt mee dat de provinciale dienst waterbeleid plannen heeft om op korte termijn enkele zones van de koude beek (Bessemstraat, Park Savelkoul en in het landbouwgebied) milieuvriendelijk in te richten door de oevers af te schuinen en een overstromingszone te creëren. De schetsen zijn beschikbaar op de technische dienst.
Een exacte timing is nog niet gekend.

Voetpaden na kabelwerken:

Weerom wordt aangeklaagd dat de voetpaden na kabelwerken er slecht bij liggen: oneffen, vuil, afvalhopen, …

Toegang tot de vergadering van de milieuraad:

Het nieuwe systeem om de deur van het stadhuis te openen blijft voor problemen zorgen. Het heeft nog nauwelijks gefunctioneerd: de bel wordt niet gehoord in de vergaderzaal of ze functioneert totaal niet.
Dit zorgt terecht voor veel frustraties bij de leden van de milieuraad die iets later toekomen en voor een gesloten deur komen te staan.

Omdat de kinderziektes niet opgelost raken én om de leden van de milieuraad te kunnen garanderen dat ze niet onverricht naar huis moeten keren, is er een draadloze deurbel aangeschaft. Hiermee zijn de problemen hopelijk van de baan (en wordt er gewerkt aan de conditie van de portier: hij zal telkens naar beneden moeten spurten om de deur manueel te openen)

Problemen met het afdrukken van het verslag:

Er wordt gemeld dat het “papieren” verslag van de milieuraad door het kopieerapparaat van de technische dienst niet correct afgedrukt wordt.
Dit zal opgelost worden door het verslag op een andere printer af te drukken.
Er wordt ook gevraagd om de pagina’s te nummeren. Dit zal vanaf dit verslag gedaan worden.

Varia:

Behaag-actie 2003:

De bedeling van het plantgoed is voortreffelijk gelopen.

Ook de bedeling van compost was een succes: de ganse lading was reeds voor het einde van de bedeling meegenomen door de klanten. Dit initiatief verdient herhaling.

Na de bedeling is de door de milieuraad aangekochte voorbeeldhaag geplant op fort 4 (berm naast de fortstraat, ter hoogte van de loods aan de ingang)

meer info:

Tankslag Mortsel:

Op dinsdag 10 februari 2004 zal er in ’t Parkske een informatie-avond georganiseerd worden rond het saneren van stookolietanks.

Voortuinactie en de wijkraden:

Zoals overeengekomen op de vorige milieuraad, is er contact opgenomen met schepen Erik Broeckx (die instaat voor de wijkwerking).
Op 6 november hebben we volgende reactie ontvangen:

“Ik zal uw voorstel (d.i. voortuinactie voorstellen op het wijkoverleg) bespreken met de bevoegde schepen Van Dyck. Ik weet dat hij hierover ook een standpunt heeft.
Ook wil ik je nu reeds meedelen dat er geen "wijkraden" bestaan in Mortsel in de ware zin van het woord.
Een overleg bestaat er ook niet.
Minstens eenmaal per jaar worden de organisatoren van de straatfeesten uitgenodigd om de logistiek van de stad te evalueren en de volgende feesten in overleg te plannen.”

Uit de reacties van het stadsbestuur kunnen we opmaken dat het geen werk wil maken van een voortuinactie. De milieuraad zal daarom het project voor enkele jaren opbergen.

meer info: advies "voortuinactie"

Nacht van de duisternis:

Op zaterdag 8 november 2003 is de achtste “nacht van de duisternis” doorgegaan.
In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten werd een deel van de verlichting gedoofd.
Mortsel heeft nog niet aan deze actie deelgenomen. Kan een mogelijke deelname in 2004 overwogen worden?

Meer info:

[Werking 2003]

laatste wijziging: 17/08/10