Verslag milieuraad 2 april 2009

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; Lauwers Charles; Mertens Erik; Tobback Marc; Van Peer Ria; Desmyter Jan; Bruijn Karel; Roekens Edward

Advies mogelijk asbesthoudend steenpuin gebruikt in Mortsel

De stad Mortsel is bezig met de aanleg van een fietsenstalling rechts van het RVT “Meerminne”. Visueel blijkt de funderingslaag voor de bestrating fragmenten te bevatten van asbest-verdacht materiaal (leien, buis uit vezelcement).
Bij een oriënterend microscopisch onderzoek van het verdachte materiaal werden op asbestvezel gelijkende structuren teruggevonden.
Een rudimentaire kwantificatie leert dat het puin waarschijnlijk minstens 5000 mg/kg asbesthoudend materiaal bevat. (norm voor hergebruik: 100 mg/kg bij, richtwaarde bij puinbrekers is max. 1000 mg/kg voor afgedekte toepassingen en 100 mg/kg voor niet-afgedekte aanwendingen – VLAREA art. 4.2.2.4 d.d. 13/02/2009 - B.S 01.04.2009).

Het voor de fundering gebruikte gebroken mengpuin is geleverd door een erkend recyclagebedrijf voor bouwafval (breker).
Het materiaal werd midden 2008 geleverd en maakt deel uit van een levering van 30 ton. Het materiaal was vergezeld van BENOR-certificaat 504/10/B3.
Ter info: op het moment van levering was de nul-norm voor asbest nog van kracht!

Voor de fundering werd naar schatting 10 ton gebruikt. Op de “grondbank” in Park Savelkoul” ligt nog een restant van naar schatting 5 ton (op een onverharde ondergrond).
Het overige materiaal werd elders gebruikt (mogelijk ook 10 ton gebruikt onder de reeds geplaatste fietsenstalling links van de ingang van RVT “Meerminne”).

Probleem is woensdag 20 mei 2009 gemeld aan dienst stadswerken (Dhr. Van Beeck) en deze heeft dadelijk milieudienst gewaarschuwd. Er werden reeds stalen genomen van de asbestverdachte materialen.
De prompte behandeling van deze melding verdient een vermelding.

In de marge dient vermeld te worden dat een dergelijke asbestverontreiniging van puingranulaat reeds meermaals voorgekomen is. Een bekende voorbeeld is het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen, in Gent waarin paden aangelegd waren met gerecycleerd bouwafval (regularisatie was in dit geval niet mogelijk – alles werd achteraf afgegraven en vervangen door zuiver materiaal)

 Nog enkele cijfers:

Volgend advies werd unaniem op 28 mei 2009 uitgebracht:

De milieuraad vreest dat het gebruikte steenpuin de norm voor asbest zeer ernstig overschrijdt. Op basis van deze veronderstelling vormt het materiaal een mogelijk ernstig risico voor de personeelsleden die ermee werken en een mogelijk (gering) risico indien het niet bewerkt wordt (TNO-rapport R2002/078)

Wanneer bij aangewend puin, asbest wordt aangetroffen, zal het geheel als verdacht worden beschouwd en zodanig dienen behandeld te worden. Bij overschrijding van de grenswaarden wordt materiaal aanzien als een afvalstof en dient deze te worden afgevoerd naar een specifieke stortplaats.

De milieuraad merkt op dat eenmaal de asbesthoudende materialen herbruikt worden, er relatief hoge inspanningen nodig zijn om de verdere diffuse verspreiding en dus een contaminatie van het leefmilieu in brede zin tegen te gaan.

De milieuraad is op basis van de tot nu toe gekende feiten niet van oordeel dat de stad nalatig geweest is, gezien het materiaal gekocht is met de noodzakelijke certificiëring.

De milieuraad vraagt het stadsbestuur om minimaal impact van het incident te beperken: volgende maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het afval te vermijden:

De milieuraad vraagt het stadsbestuur om op basis van het voorzorgsprincipe naar de toekomst toe minimaal volgende maatregelen te nemen om herhaling van de feiten te vermijden, temeer omdat de kostprijs om schade te remediëren een veelvoud is van de kostprijs van het materiaal (in dit geval 250 euro voor 30 ton).

RUP stadsplein bis…

Er is de milieuraad gemeld dat het stadsbestuur verplicht is om in het gemeenteraadsbesluit te motiveren waarom de adviezen/opmerkingen van de GECORO niet gevolgd werden (huidig besluit zou dus niet aan de noodzakelijke vormvereisten voldoen). De mogelijkheid zou bestaan om dit binnen de 60 dagen aan te klagen bij het provinciebestuur.
Het is een algemeen geldend principe dat een openbaar bestuur een motiveringsplicht heeft.

Om de volgende adviezen over RUP’s te verbeteren werd bekeken welke punten de milieuraad kan aanbrengen:

Rup “Mayerhof” – voorbereiding advies:

Voor dit punt werden ook de buurtbewoners van “Mayerhof” uitgenodigd.

Het RUP “Mayerhof” is een uitvoering van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, waarin de site van het private rustoord Mayerhof wordt geselecteerd als structuurbepalende niet-commerciële voorziening en als site voor de inplanting van zorgcentra.
Verder regelt het RUP de bouwvoorschriften voor het volledige bouwblok.

Op de gemeenteraadscommissievergadering van 23/04/2009 werd volgende punten ook nog aangehaald:

In de gemeenteraad van 28/04/2009 werd het RUP voorlopig vastgesteld.
Van 25 mei 2009 tot 23 juli 2009 ligt het ontwerp gemeentelijk uitvoeringsplan Mayerhof ter inzage op de dienst ruimtelijke ordening van de stad Mortsel. In deze periode van openbaar onderzoek kan men ook zijn opmerkingen doorgeven aan de GECORO.

Bij de evaluatie van het document kunnen we stellen dat:

Het RUP en de plannen van RVT Mayerhof voor de nieuwbouw:

Op deze vergadering van de milieuraad werd het RUP overlopen en getoetst aan de principes die de milieuraad heeft neergeschreven in het memorandum rond duurzame ruimtelijke ordening.
Wegens tijdsgebrek zal het advies van de milieuraad verder via email door de leden van de milieuraad vormgegeven en behandeld worden.

RUP Agfa-Gevaert deel Roderveldlaan-Lode Vissenaekenstraat …

Het RUP Agfa-Gevaert deel Roderveldlaan-Lode Vissenaekenstraat is een betrekkelijk eenvoudig plan.

Het huidige plangebied een parking voor contractors van Agfa-Gevaert. De inkrimping van het bedrijf maakt deze parking overbodig. Het gebied maakt deel uit van een woonblok met hoogbouw gelegen aan de Berchemse Fruithoflaan.
Het gewestplan maakt ter hoogte van de Roderveldlaan een kleine bocht waardoor het plangebied een uitloper vormt van het grotere industrieterrein van Agfa-Gevaert. Het gedeelte tussen Fruithoflaan, Roderveldlaan, Lode Vissenaekenstraat is deels gelegen in industriezone (KMO – zone gewestplan) en woongebied. Dit geeft problemen voor een concrete invulling als woonzone.

Het ontwerp RUP Agfa-Gevaert werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad van 26 mei 2009.
Het openbaar onderzoek van het plan loopt echter nog niet.

Omdat betaalbaar wonen niet in een RUP ingeschreven kan worden, werd geopteerd om een maximaal aantal woningen op te leggen, vergezeld met een norm voor woningen met beperkte oppervlakte.

Er moet ook nog nagegaan worden of er verschillen zijn tussen de presentatie van het plan in de gemeenteraadscommissie en het plan dat voorligt voor advies.

Op deze vergadering van de milieuraad werd het RUP overlopen en getoetst aan de principes die de milieuraad heeft neergeschreven in het memorandum rond duurzame ruimtelijke ordening.
Het advies van de milieuraad zal verder via email door de leden van de milieuraad vormgegeven en behandeld worden.
Indien de timing van het openbaar onderzoek het toelaat zal het advies afgehandeld worden in de vergadering van september.

Stand bodemproblematiek Dieseghemwijk

Het bodemonderzoek is nog niet voltooid. Bijkomende onderzoeken zullen uitgevoerd worden door een ander studiebureel.

Door de eigenaar van de verontreiniging zijn reeds gelden vrijgemaakt om de sanering te financieren.

De stand van zaken zal binnenkort per brief aan de bewoners meegedeeld worden. Er moet nog bijkomend onderzoek komen.

Asbest in woningen…

Bij tankslag 2009 heeft Marc Tobback weerom meerdere installaties gezien waarbij ofwel in de plaasterisolatie geslepen is ofwel de isolatie beschadigd en brokkelig is.
Plaasterisolatie is een materiaal dat asbest-verdacht is. Positief materiaal bevat tot 10 % ongebonden asbest, de meest gevaarlijke vorm.

De eigenaars van de installatie beseften niet dat er asbest in hun woning aanwezig was.

Meerdere CV-installateurs beweren dat ze geen weet hebben van mogelijk asbest in dergelijke isolatie.

Titel II van het VLAREM (art. 4.7) bepaalt dat werkzaamheden aan dergelijk materiaal verplicht door een gespecialiseerde firma moet gebeuren.

Indien CV-installateurs deze isolatie verwijderen, is het risico op verspreiding van asbest zeer groot:

Er werd contact opgenomen met de provinciale MiNaRaad om eventueel gemeenteoverschrijdend samen te werken rond een asbestactie (niet allen over buisisolatie, maar ook over de andere vormen van asbest in en om de woning).
Een eerste reactie was voorzichtig positief – verdere informatie volgt.

Mogelijke actiepunten:

In de marge van de vergadering werd vernomen het stadsbestuur in de maand juni een asbesthoudende vinylvloer gaat laten verwijderen in de keuken van het stadhuis. De kosten van deze werken (afschermen van de werkzone, verwijderen, afvoer en ontsmetten) worden geraamd op 8000 euro.

Ruimtelijke ordening: overzicht nieuwe projecten, vellen van markante bomen, … :

Er werden geen punten aan de milieuraad gemeld.

Mededelingen van het stadsbestuur:

Fietsherstelcursus:

In het najaar 2009 zal in samenwerking met het cultureel centrum een fietsherstelcursus georganiseerd worden.

De cursus zal gegeven worden door de vzw Velo (http://www.velo.be)

‘Autodelen’ gaat op 3 juni 2009 van start.

Vanaf 3 juni staat er aan het stadhuis en aan H. Kruiskerk een auto klaar die uitgeleend kan worden.

Hoe alles tewerk gaat kan je vernemen op:

Mededelingen

Nieuw politiereglement…

De Mortselse Jeugdraad is via een omweg te weten gekomen dat er sinds de gemeenteraad van 21 oktober 2008, en mits aanpassing in de gemeenteraad van 17 februari 2009, een nieuw Politiereglement van kracht is in zone Minos.
De jeugdraad schrok van de impact op het jeugdleven en is daarom verbaasd dat nooit advies aan de adviesraden gevraagd werd.

De jeugdraad vraagt de andere adviesraden om het reglement door te nemen en vraagt Greet Drooghmans om het overlegorgaan van de adviesraden hiervoor bijeen te roepen.

In het kader van duurzame ruimtelijk ordening, is het de milieuraad ook reeds opgevallen dat het nieuwe politiereglement zaken regelt die reeds geregeld zijn in vb het bouwreglement of op een ander bestuursniveau.
Dit ging bekeken worden in het kader van het advies over de vernieuwing van het bouwreglement.

Tankslag 2009:

Er werden 35 tanks aangemeld voor een prijsofferte voor een tanksanering.

Midden juni zal de effectieve neutralisatie plaatsvinden bij de gezinnen die akkoord gaan met het prijsvoorstel.

Kippenactie 2009:

Op 13 juni 2009 gaat de milieuraad 185 kippen bedelen aan 50 gezinnen.

Deze actie liep samen met Boechout ( 131 kippen verkocht) en Hove (61 kippen verkocht).

Eco-controle voor voertuigen:

De eco-controle van voertuigen loopt nog tot midden juni 2009.

Tot nu toe hebben een 60-tal personen hun tegoedbon aangevraagd.

Noch van de serviceprovider, noch van de klanten werden negatieve reacties ontvangen.

Na afloop van de actie zal er een evaluatie plaatsvinden.

Bliksemafleider kerk St. Bernadette...

Een RAdioactieve BliksemAfleider (afgekort:RABA) werden tot in het midden van de jaren '80 verkocht. Deze bliksemafleiders waren voorzien waren van één of meer radioactieve stralingsbronnen, zoals radium-226, americium-241 of krypton-85. Geschat wordt dat over gans België enkele duizenden van zulke toestellen werden geplaatst. Ze staan meestal op grote kantoorgebouwen, appartementsblokken of andere hoge constructies, zoals klokkentorens en pylonen. Sporadisch worden ze ook aangetroffen op privé-woningen. Er bestaan verschillende modellen, elk met een visueel gemakkelijk herkenbare vorm.

De radioactieve bliksemafleiders die nu nog worden aangetroffen zijn minstens 15 jaar oud. Ze bevinden zich soms in slechte toestand, zeker indien ze niet geregeld zijn onderhouden. Verspreiding van radioactieve deeltjes in de omgeving is niet langer uitgesloten, bijvoorbeeld als gevolg van corrosie van het metaal.

Bij de afbraak van sommige types van RABA's stelt men af en toe vast dat de mast of de dakbedekking in beperkte mate verontreinigd is met radioactieve stoffen afkomstig van de RABA.

Sinds oktober 1985 is de plaatsing van een nieuwe radioactieve bliksemafleider verboden (zie art. 64.1, d, van het K.B. van 20 juli 2001 en het K.B. van 24 januari 2006).
Het verwijderen van de opgestelde RABA's is sindsdien verplicht.

De afbraak van een radioactieve bliksemafleider, de verpakking van de radioactieve onderdelen en het transport ervan moet gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf dat beantwoordt aan de veiligheidsvoorschriften die het FANC oplegt.

Op de kerk St. Bernadette staat een RABA. In juni 2008 werd de aanwezigheid van het toestel gemeld aan het stadsbestuur, die de kerkfabriek verwittigd heeft.
De RABA is nu (juni 2009) nog niet verwijderd. Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) heeft de kerkfabriek aangemaand dit snel te doen.

Bezoek aan kamp C (Westerlo):

Het geleid bezoek aan kamp C (Westerlo – centrum voor duurzaam bouwen) dat gepland was op zaterdag 20 juni 2009 wordt uitgesteld (afgesteld?) wegens te weinig belangstelling.

Rondvraag

Volkstuintjes:

Een deelnemer informeert naar het standpunt van de milieuraad rond “volkstuintjes”.

Hij merkt op dat deze tuintjes in Mortsel en de buurgemeenten steeds meer onder druk komen te staan, alhoewel ze een duidelijke rol kunnen spelen in het sociale leven.

De milieuraad heeft een advies rond volkstuintjes in voorbereiding, dat behandeld zal worden van zodra de vergaderagenda dit toelaat.

Straatbomen Steenakker:

Er word gemeld dat de lindes die de straatkant van de Steenakker versieren aanleiding geven tot discussies binnen het stadsbestuur.

Er werd een studie uitgevoerd naar de gezondheid van de bomen.

Eventueel rooien wordt in overweging genomen omdat de wortels de voetpaden beschadigen en ze “vuil” afgeven.

Fietsen te huur…

Er werd gevraagd of het niet mogelijk is om fietsen te huur aan te bieden, net zoals in verschillende andere steden.

Erik Mertens deelt mee dat de NMBS zulke projecten heeft, maar dat Mortsel voorlopig nog niet aan de beurt is.

Mortsel moet proper” - Antwerpsestraat

Er wordt gewezen op zwerfvuil die de Antwerpsestraat ontsiert.

Erik Mertens wijst op de zeer frequente reiniging van de voetpaden.
Het opgehoopte zwerfvuil op de middenberm is een probleem: moeilijk veilig weg te nemen.
Mogelijk komt er verbetering met de nieuwe aanleg van de middenberm.

[Werking 2009]

laatste wijziging: 06/08/19