Verslag milieuraad 9 september 2014

Aanwezig:

Adams Jan; De Schepper Guido; Hateau Roland; Lambert Griet; Lauwers Charles; Tobback Marc; D'Hulster Steve; Mertens Erik; Mous Peter

Advies kwaliteit bebouwing achter stadhuis

De milieuraad heeft vernomen dat de bouwaanvraag voor het oprichten van appartementsgebouwen in de zone achter het stadhuis (Dosfellei) bij het stadsbestuur neergelegd werd.

Volgens http://www.energiesparen.be/epb/welkeeisen kunnen de EPB-eisen voor een dergelijk project (met een vergunningsaanvraag ingediend in 2014) als volgt samengevat worden:

Het aangevraagde gebouw heeft blijkbaar een gepland E-peil van 50 tot 54 (wisselend afhankelijk van de wooneenheid) en een K-peil van 31.

Volgens dezelfde website zal er vanaf 2016 een E-peil van 50 gelden. Vervolgens zal het verplichte E-peil stapsgewijs nog verder aangescherpt worden tot 2021 (zie onderstaande figuur). Deze evolutie past in de Europese regelgeving gericht op bijna energieneutraal bouwen en wonen.

De milieuraad stelt vast dat de bouwheer aan de huidige regelgeving voldoet, maar geen ambities toont om het beter te doen. De bouwheer heeft het project zo opgevat dat hij niet verplicht is om te investeren in een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen.

In de praktijk wordt hier dus een reeks gebouwen gepland die net voldoen aan de geldende EPB-eisen van 2014. Rekening houdende met de vooropgestelde evoluties zijn de huidige gebouwen en wooneenheden binnen de twee jaar “verouderd” als we naar de energieprestatie kijken.

In 2012 bleek bijna 50% van de EPB-aangiften reeds te voldoen aan de EPB-eisen van 2014-2015 die gelden voor deze bouwaanvraag . Op basis daarvan kan gesteld worden dat het ambitieniveau van de bouwheer op energetisch vlak erg laag is. Blijkbaar geldt deze vaststelling voor meer projecten in Mortsel: In hetzelfde rapport is immers te zien dat het gemiddeld EPB-peil 79 is voor Mortsel, terwijl de buurgemeente Hove erin slaagt een gemiddeld peil van 66 te realiseren. Door als stad zelf energetisch weinig vooruitstrevende projecten te realiseren, zal de stad er nooit in slagen tot de beteren van de klas te gaan behoren. Uiteraard zal dit afstralen op de klimaatdoelstellingen die de stad wenst te realiseren.

De milieuraad betreurt dus dat de stad Mortsel voor haar nieuwe gebouwen (of van haar autonome bedrijven) geen voortrekkersfunctie wil vervullen door strengere EPB-eisen aan te nemen dan strikt minimum vereist is. De milieuraad wijst het stadsbestuur op het feit dat het voor appartementsgebouwen relatief eenvoudig en goedkoop is om strengere EPB-eisen te realiseren omdat elke wooneenheid meestal minder te isoleren buitenmuren heeft dan een vergelijkbare eengezinswoning. Bovendien gaat het hier over relatief veel wooneenheden, wat de mogelijke energiebesparing aanzienlijk maakt.

De milieuraad vraagt omwille van voorgaande vaststellingen en argumenten aan het stadsbestuur om:

De milieuraad wenst te benadrukken dat de milieuraad steeds gekant is geweest tegen de bebouwing van de parking achter het stadhuis. Bovenstaand advies doet daarom geen afbreuk aan eerdere negatieve adviezen daarover. Aangezien het bestuur echter voet-bij-stuk houdt, streeft de milieuraad met voorliggend advies naar een zo minimaal mogelijke milieu- en energie-impact.

Advies projectrapportering fortloop

De Fortloop werd opengelegd met meanders en zachthellende oevers met verschillende hellingsgraden. De structuurkwaliteit en waterbufferend vermogen van de waterloop is hierdoor sterk toegenomen. De wateraanvoer naar de waterloop toe is verzekerd door de permanente aanvoer van drainagewater afkomstig van de nabijgelegen spoorwegen.

Enkel op de kritieke punten thv van vertrek, onderdoorgang en stuwconstructie werd oeverversterking aangebracht door ofwel breuksteen met aarde erover ofwel met biodegradeerbare kokosmatten. Verder werd nergens oeverversteviging of beplanting aangebracht zodat natuurlijke ontwikkeling maximaal wordt aangemoedigd. De bufferzone werd aangelegd met poel en oeverzwaluwrand.

De constructies voor peilregeling werden vervangen door een houten stuwconstructie in eik (onbehandeld hout) met FSC-label zonder vuilrooster en momenteel ook zonder stuwbalken met knijpopening. Het ontwerp en aanbrengen van de stuwbalken met knijpopening zal gebeuren in samenwerking met de provinciale dienst waterbeleid (nieuwe beheerder van de Fortloop sinds 1/7/2014). Er is geen vismigratieknelpunt aanwezig.

De provinciale dienst waterbeleid/DMN/PIH maken een inrichtings- en beheersplan voor het gebied op naar analogie met de projecten in Borsbeek en Kempens Landschap vzw in de buurt. De aanleg van de groenvoorziening is nog niet uitgevoerd in afwachting van dit plan.

De fiets- en wandelpaden zijn nog niet aangelegd omdat dit kadert binnen de verdere aanleg van het sportlandschap (nog te plannen). Hiervoor werd geen subsidie aangevraagd in kader van dit project.

De provincie Antwerpen heeft de stad Mortsel voor dit project een subsidie toegekend van 15.925,05 euro. Het uitbetalingsdossier dient te worden ingediend bij de provincie op 31 september 2014.

De milieuraad adviseert:

Vanuit natuurpunt wordt meegedeeld dat:

Tankslag 2014

Tussen 2 en 16 oktober zullen 33 stookolietanks opgeruimd worden in het kader van de tankslag.

Bebouwing stadsplein

Ook de geplande bebouwing van de groen weide aan de kant van de Floralaan baart de leden van de milieuraad zorgen.

Voorlopig is de bebouwing nog niet aan de orde omdat projectontwikkelaars niet geïnteresseerd zijn in de zone tegen de voorwaarde van de stad.

Er wordt gevraagd om deze zone definitief te vrijwaren van bebouwing en zo toch wat kwalitatief groen te voorzien op het ongezellige stadsplein.

Er werden beelden getoond van voor en na de werken. Men schrok als men de oude situatie zag… blijkbaar gaat de herinnering aan groen snel voorbij.

Voor Na
   
   

(afbeeldingen: met dank aan Google Maps - Streetview)

Volgende vergadering zal hierrond een advies opgemaakt worden.

Burgemeestersconvenant

Het Burgemeestersconvenant is een Europese beweging met deelname van lokale en regionale overheden die vrijwillig toezeggen de energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen op hun grondgebied te verhogen. Door hun verbintenis beogen de ondertekenaars van het Convenant om de 20% CO2 reductiedoelstelling van de Europese Unie tegen 2020 te behalen en te overtreffen.

Met de actie ‘Klimaatneutrale Organisatie 2020’ wil de provincie Antwerpen samen met zo veel mogelijk gemeenten als organisatie klimaatneutraal zijn tegen 2020. Dit wil zeggen dat we de eigen uitstoot van koolstofdioxide (CO2), lachgas (N2O) en methaan (CH4) zo veel mogelijk willen verminderen en vanaf 2020 de resterende uitstoot compenseren. Hiermee nemen we als lokale besturen, in afwachting van internationale akkoorden, onze verantwoordelijkheid in het klimaatbeleid op.

De target van het burgemeestersconvenant hebben betrekking op de energie-efficiëntie van alle stakeholders in een gemeente, daar waar klimaatneutrale organisatie 2020 enkel slaagt op de uitstoot van de eigen gemeentediensten.

Voor het halen van de doelstellingen van het burgemeestersconvenant, is de (vrijwillige) participatiegraad van de bevolking een onzekerheidsfactor.

Igean werd om hulp gevraagd om het project “burgemeestersconvenant” mee op te volgen.

De nulmeting voor de burgemeestersconvenant (= peil 2011) is berekend door VITO. Dit getal is deels gebaseerd op reële metingen, deels op schattingen.
De grootste winsten kunnen gemaakt worden bij gebouwverwarming.
Het model van VITO laat ook toe simulaties te maken: wat wordt de bekende uitstoot als parameter … met … % wijzigt?

Het stadsbestuur wacht nog op bijkomende info (en advies IGEAN) vooraleer het burgemeestersconvenant te ondertekenen.
De schepen deelt mee dat het de intentie is van het stadsbestuur om het te onderteken, maar wil geen blanco cheque uitschrijven.
De mogelijke ondersteuning van het project door provincie, gewest en IGEAN vormen ook een onzekerheidsfactor.
Dat er nog niets gebeurt, wordt ontkend: de noodzakelijk sensibilisatie naar de burgers toe wordt reeds uitgevoerd.

Enkele voorstellen voor energiemaatregelen/sensibilisatieacties in het kader van de burgemeestersconvenant:

Meer info:

Voorstelling project shelter fort 4

Dit punt wordt verschoven naar de volgende vergadering.

Mededelingen stadsbestuur:

Mededelingen:

Rondvraag:

[Werking 2014]

laatste wijziging: 06/08/19