Verslag milieuraad 21 september 2006

Aanwezig:

Berghmans Hugo; Creemers Annemie; Cuypers Koen; Desmyter Jan; Devisch Ronny; Dierick Jean; Iven Ivo; Lambert Griet; Mertens Erik; Taelman Isabelle; Tobback Marc; Wouters Joppe; Wuyts Wilfried; Van Der Herten Frank; Clerx Vera; Peeters Geert; Joris Yves

Begrotingswijziging 3 en 4: advies

zie advies milieuraad

Voorstelling begroting 2007 "milieu":

Erik Mertens geeft een overzicht van de krachtlijnen van de begroting 2007.

Elders op deze website kan u de voornaamste wijzigingen t.o.v. de begroting 2006 terugvinden.

In de vergadering van oktober kan er over dit punt een advies gegeven worden.

Het nieuwe 'ontwerp gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Mortsel'

Het nieuwe 'ontwerp gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Mortsel' werd voorlopig vastgesteld in de gemeenteraad van 27 juni 2006.

Het structuurplan beschrijft de visie van een gemeente op de toekomst: hoe willen we wonen en werken, waar leggen we groene ruimten vast, waar is plaats voor cultuur en recreatie, hoe ziet de mobiliteit eruit?

Het verplicht openbaar onderzoek loopt van 31 juli 2006 tot en met 28 oktober 2006.

Het stadsbestuur heeft een informatie- en inspraakvergadering over het ontwerp structuurplan georganiseerd op woensdag 6 september 2006.

Na afloop van het openbaar onderzoek bundelt en coördineert de GECORO alle adviezen, bezwaren en opmerkingen. Binnen zestig dagen na het einde van het openbaar onderzoek brengt ze een gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Pas dan kan de gemeenteraad het structuurplan definitief vaststellen. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan treedt pas in werking na de goedkeuring door de bestendige deputatie of het Vlaams Gewest.

Op basis van vorig advies en nieuwe standpunten werd een voorontwerp advies opgesteld.

In de vergadering van oktober kan er over dit plan een advies gegeven worden.

Mededelingen van het stadsbestuur en de milieuambtenaar

Gevolg stadbestuur aan adviezen milieuraad:

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 28/08/2006  antwoorden geformuleerd op volgende adviezen van de milieuraad:

Klimaatwijken en energiemeesters…

Bond Beter Leefmilieu, Provincie Antwerpen en stad Mortsel zijn op zoek naar gezinnen die vanaf 1 november 2006 tot eind april 2007 acht procent energie willen sparen in huis.
Spreek je buren aan of je vereniging en doe met z'n allen mee aan klimaatwijken.

Acht procent energie sparen is niet zo moeilijk. Het vergt wat aandacht voor kleine zaken zoals koken met het deksel op de pot, verlichting uit waar niemand is, deuren gesloten houden en vooral het bijhouden van de gas- en elektriciteitsstanden.
Je krijgt bovendien raad van een energiemeester. Hij of zij is een vrijwilliger uit je wijk die je duidelijk maakt hoe je acht procent energiebesparing kan halen. De energiemeester krijgt een opleiding 'Rationeel energiegebruik in huis' van de vzw Dialoog op 17 oktober ('s avonds).

Op het einde van de rit wordt een afsluitingsevenement georganiseerd door de provincie. En al wie de weddenschap heeft gehaald krijgt nog een verrassing, dank zij de sponsoring van netbeheerder Eandis. Ook de stad zal je een kleine beloning geven.

Rondvraag

Velt Mortsel is op zoek naar kandidaten om mee te werken aan activiteiten zoals ‘dag van het park’.

Jean Dierick klaagt de verkeerssituatie voor de voetganger aan ter hoogte van de bouwwerken voor sociale appartementen in de Edegemsestraat (Fietsers en voetgangers moeten door een smalle tunnel, er wordt gevraagd om de parkeerstrook te kunnen gebruiken als fietspad zodat de voetgangers voldoende ruimte hebben).
Hij vraagt eveneens een bijkomende fietsenstalling zodat er plaats is voor fietsen aan beide haltes ter hoogte van ’t Parkske.

Mededelingen

verkiezingsdebat ‘Ken uw pappenheimers !’ op donderdag 7 september …

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen 2006 heeft de milieuraad op donderdag 7 september 2006 een verkiezingdebat georganiseerd rond het thema ‘milieu’.

Één vertegenwoordiger van elke lijst (partij of kartel) werd door de moderator (Marc Van De Looverbosch - journalist bij de VRT) geconfronteerd met vragen over hun plannen met het Mortselse leefmilieu.

Naast de brandende vragen rond de bestemming van bv. het ‘parkgebied’ of de inrichting van de hoofdassen met het daarbij horende mobiliteitsprobleem, hopen we ook van de partijen een antwoord te krijgen over minder mediagenieke thema’s zoals huisvuil.

Door de sterke polarisatie binnen de Mortselse politiek én door de aanwezigheid van een erg sterke moderator, is dit een erg boeiende en verhelderende debatavond geworden.
Na de pauze kreeg het publiek de kans vragen te stellen aan de panelleden.

Vlaamse 'nacht van de vleermuis' – 26 augustus 2006:

De Antwerpse fortengordel en dus ook Fort 4 zijn, zelfs op Europees vlak, zeer belangrijke verblijfplaatsen voor vleermuizen.

Op zaterdag 26 augustus 2006, tijdens de Vlaamse 'nacht van de vleermuis', organiseerden de natuurgidsen Fort 4 een evenement rond in de wondere wereld van de vleermuizen op Fort 4.

De belangstelling was overweldigend: ongeveer 120 belangstellenden daagden op.

Naast kinderanimatie (vleermuisballon maken , kleurplaten, vleermuismasker knippen, vleermuiskast timmeren) was er een presentatie over het leven van de vleermuis, een vertelling en een ontmoeting met vleermuizen op het domein van fort 4.

Stand milieuraad en stad op de jaarmarkt…

Op de jaarlijkse jaarmarkt op zaterdag 16 september 2006 in Mortsel Dorp, heeft de milieuraad en de stad weer een gemeenschappelijke informatiestand neergezet.

De stad maakte promotie voor thuiscomposteren en de regenwatertonnen.

Stookolietanks stonden centraal bij de milieuraad.

 Op de stand lag ook een grote waaier brochures ter beschikking.

 De kinderen hadden de mogelijkheid om zelf een nestkastje te bouwen (kostprijs 3.50 euro).

Op de jaarmarkt werden in totaal 15 zelfbouwpakketten voor mezennesten, 2 grenen en 1 multiplex mezennest en 1 mussenpot verkocht.

Gemeenteraad keurt verlenging tramlijn naar Boechout goed onder voorwaarden

De verlenging van de tramlijn naar Boechout is één van de projecten van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen van de Vlaamse Regering.

De heraanleg van de Antwerpsestraat was fase 1 van deze tramlijnverlenging.
Fase 2 houdt de volledige heraanleg van Statielei en Liersesteenweg in. De tramlijn wordt verlengd tot Capenberg (Boechout).

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) staat in voor de realisatie van dit project. Zij diende op 11 mei 2006 een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning in. Een beetje later startte het openbaar onderzoek, waarin iedereen bezwaren en opmerkingen bij de plannen kon formuleren.

Op dinsdag 27 juni keurde de Mortselse gemeenteraad de verlenging van de tramlijn naar Boechout goed met 16 stemmen voor en 12 tegen.

Het stadsbestuur vraagt aan de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) wel om een aantal aspecten van de ingediende plannen nog te wijzigen.
De voornaamste elementen van deze voorwaarden zijn:

Thuiscomposteren als alternatief voor GFT-inzameling in landelijk gebied

Door de bevolking aan te zetten om GFT-afval thuis te composteren, kan de aparte inzameling ervan - in landelijk gebied - vermeden worden. Voorkomen van afval is nog altijd de prioriteit in een doordacht afvalbeleid. Dat stelt Bond Beter Leefmilieu, de koepel van Vlaamse milieuverenigingen

BBL legt er de nadruk op dat de stopzetting van GFT-ophalingen ecologisch en economisch voordelig kan zijn, maar dat daar een aantal duidelijke voorwaarden aan zijn verbonden. Eerst en vooral moet het afschaffen van de GFT-ophaling voorafgegaan worden door een beleid dat actief thuiscomposteren promoot. Dat kan bestaan uit het uitdelen van compostvaten en gratis kippen, het opzetten van een cursus composteren en het opstarten van wijkcompostering. Daarnaast moet het restafval verwerkt worden met de meest milieuvriendelijke technieken – vergisting-composteringsinstallaties, gevolgd door verbranding in wervelbedovens.

Als aan voorgaande voorwaarden voldaan wordt, is het zonneklaar dat de stopzetting van GFT-inzameling in landelijk gebied zowel op ecologisch als economisch vlak de voorkeur geniet.

In gemeentes waar voluit de kaart wordt getrokken van thuiscomposteren, kunnen jaarlijks makkelijk ettelijke tonnen afval uitgespaard worden. Zo spaarde de stad Diest vorig jaar dankzij hun programma thuiscomposteren 2,4 miljoen kilo afval uit.

Meer info: zie volledige studie

(Bron: Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen - www.bblv.be)

Burenraad Agfa-Gevaert:

zie verslagen burenraad

Milieuoverleg luchthaven:

zie verslagen milieuoverleg luchthaven

Website milieuraad is verhuisd naar een nieuwe server…

Tot 9 september 2006 werd de site gratis gehost bij Digipolis Antwerpen (http://www.dma.be/p/mrm).

Omdat hun server buiten dienst gesteld wordt is de site verhuisd naar http://www.mortsel.be/mrm.

[Werking 2006]

laatste wijziging: 23/06/22